Středa, 26. srpna 2009

Instalace Windows z USB flash disku



V tomto článku představím velmi rychlý způsob jak přepravit USB flash disk pro instalaci Windows Vista nebo Windows 7. Starší článek pojednával instalaci Windows XP.

Hodit se může jak pro majitele notebooků bez optické mechaniky, tak pro případ, kdy máte k dispozici instalační ISO stažené z internetu (například pokud máte zaplacený Microsoft Action Pack Subscription, apod.) a nechce se vám médium vypalovat. Postup je pro přípravu média z Windows Vista. Žádná Windows XP teď nemám po ruce (krom HTPC).

  1. Připojíte USB flash disk (měla by stačit kapacita 4 GB).
  2. Spustíte příkazový řádek jako správce (Windows → cmd → pravý klik → Spustit jako správce).
  3. diskpart + ENTER
  4. list disk + ENTER
  5. select disk X + ENTER (kde X je číslo disku odpovídající USB flash disku)
  6. clean + ENTER
  7. create partition primary + ENTER
  8. select partition 1 + ENTER
  9. format fs=ntfs quick + ENTER
  10. active + ENTER
  11. exit + ENTER
  12. exit + ENTER
  13. Zkopírujte obsah instalačního disku na USB flash disk.
  14. Použijte na cílovém počítači jako instalační médium.

Tento postup jsem vyzkoušel včera v noci při instalaci Windows 7 na jednom z domácích počítačů a instalace byla hotova během několika minut. Windows 7 navíc rozpoznal veškerý hardware na Dell Optiplex 745, takže nebylo potřeba instalovat žádné další drivery – ale je docela dobře možné, že podobně úspěšná byla i instalace Windows Vista.

Jak jsem již uváděl – Windows 7 se mě během instalace neptalo jakou edici chci instalovat, takže se obávám, abych pak nepotřeboval instalační médium zvlášť nejenom pro každou jazykovou verzi (anglicky, česky), počet bitů (32bitů, 64bitů) ale i pro edici (Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Ultimate), což by znamenalo desítku instalačních USB flash disků.

Prochaine | 13:28 | Microsoft, Software | Komentáře