Pondělí, 24. srpna 2009

Levné letenky



Plánujete cestu a chcete pořídit letenku opravdu výhodně? Spousta uživatelů to na internetu dělá opačně – sledují nabídky na výhodné letenky a když se někde objeví něco výhodného, hned k tomu vymyslí výlet či dovolenou. Koneckonců – proč to jednou nevzít za druhý konec.

Začal jsem se o toto téma trochu zajímat a musím říct, že jsem během několika dnů objevil spoustu stránek, ze kterých se dá čerpat.

Letecké společnosti

Občas mi do mailu chodí zajímavé nabídky od KLM (PRG-JFK pod 10.000 Kč) a každý pátek od ČSA nabídka na 25% slevu na 6 konkrétních destinací. Zajímavější se mohu jevit speciální akce třeba na německých stránkách leteckých společností (tam se dá běžně najít například New York z Německa pod €350). Air France má pro Německo stránky jen v němčině, ale KLM je jazykově vstřícnější. A pokud budete chtít, mohou vám jejich nabídky chodit nejenom do mailu, ale i na Twitter (například ČSA 🙂 ).

Nízko-nákladové letecké společnosti

Nízko-nákladové, neboli low-cost (LC). Tam ušetříte skoro vždy, ale za určitou cenu – méně pohodlí, platba za zavazadlo, autobusem k letadlu, bez servisu na palubě apod. Pár odkazů na společnosti létající z Prahy:

Protože takových společností jsou desítky, může se hodit stránka Nízkonákladové letecké společnosti, kde si můžete najít které společnosti kam létají.

Většina z nich létá do konkrétních destinací jen jednou denně a to ještě na otočku, takže občas je potřeba trochu spekulovat – například ráno do Milána s Wizz Air a večer zpátky s Sky Europe. A když najdete termín, tak to máte za sedm stovek. Pokud budete hodně hledat, tak se dá letět i za korunu nebo spíš za euro.

Click4Sky se tváří (oproti ostatním LC) seriózně – nutno zakoupit zpáteční let, oproti ostatním je dražší, cena je pevná, v destinaci musíte strávit 3 dny nebo noc ze soboty na neděli, pokud nenastoupíte (z nějakého důvodu) cestu tam, tak vám zpáteční let propadne. Na druhou stranu máte v ceně jedno zapsané zavazadlo (u ostatních společností si kolem 300 Kč připlatíte) a také dostanete během letu najíst a napít (což se u jiných LC platí).

Prodejci

Čeští prodejci mají také občas zajímavé akce – resp. spíše inzerují akce leteckých společností. Stačí sledovat jejich stránky. Někdy nabízí i výhodné tarify na půjčení aut a rozhodně se to může vyplatit – předtím samozřejmě porovnejte z více možností.

Blogy

Dalším zdrojem jsou blogy, které obor sledují a pravidelně čtenáře informují o zajímavých cenách a akcích. Většina z nich má RSS kanál, takže je můžete sledovat ve své oblíbené čtečce. Některé publikují přes Twitter.

Vyhledávače

Zde sice nenajdete výhodné nabídky, ale zase vám pro konkrétní cestu najdou ten nejlevnější nebo alespoň nejpraktičtěj­ší spoj.

Do této kategorie patří také software KVS Availability Tool, který umí najít let nebo celý spoj, zjistit obsazenost letadla (počet míst v každé třídě a někdy i obrázek s konkrétními sedadly), najít tarify (nejenom ceny, ale i omezení apod.), pro majitele FFP (Frequent-flyer program) pak možnost upgrade na vyšší třídu pro daný let. Software je bohužel placený a to formou předplatného. Na zkoušku jsem si jej pořídil, ale na článek o něm se zatím necítím.

Fóra

To už je spíš taková třešinka. Pokud se objeví nějaká opravdu výhodná akce, tak se velmi brzy objeví na tomto fóru, kde si uživatelé vyměňují informace přesně na toto téma. Rozhodně doporučuji pročíst pár vláken a zjistíte jak doletět na Kanáry za €23, z Krakova do New Yorku za 7500 Kč (zpáteční), z Londýna do Sydney za 6500 Kč (zpáteční) či Londýna do Hong Kongu za 5400 Kč (zpáteční).

Zdrojů je samozřejmě určitě více, ale s tímhle jsem se setkal během posledních několika měsíců a třeba se to bude někomu hodit.

Prochaine | 23:40 | Létání | Komentáře