Úterý, 24. července 2007

Vratné lahve ke stažení (2)



Ještě jednou mi dovolte, abych se svezl na úspěchu – můj předchozí článek Vratné lahve ke stažení mi zajistil letošní rekord denní návštěvnosti a přiznám se, že jsem to tak trochu čekal.

Článek jsem vydal 18. července ve dvě ráno a večer kolem osmé vydala ČTK první zprávu (Zřejmě z ministerstva kultury unikla kopie Vratných láhví) a tuto zprávu následně přinesla i další média. O den později vydalo Ministerstvo kultury své vyjádření:

Únik kopie filmu VRATNÉ LAHVE s puncem ministerstva kultury

Společnost BIOGRAF JAN SVĚRÁK s.r.o. v roce 2006 uzavřela s „fondem kinematografie“ dvě smlouvy ohledně poskytnutí finančních prostředků v celkové výši 5 miliónů Kč na film Vratné lahve.

Podle smluv měl být do konce března 2007 ukončen projekt a předáno fondu nejen vyúčtování a závěrečná zpráva, ale také kopie filmu Vratné lahve na DVD nebo VHS. (Tato ustanovení jsou v souladu s pravidly poskytování prostředků ze státního rozpočtu ve smlouvách povinná.)

Téměř 3 měsíce po termínu byla do oddělení státních fondů předána DVD s filmy Vratné lahve a Tajnosti, přičemž oba filmy mohly být předány také na VHS.

DVD s filmem Vratné lahve bylo po celou dobu uloženo v uzamčeném prostoru. Do předávacího protokolu si společnost BIOGRAF JAN SVĚRÁK s.r.o. navíc vymínila zvláštní požadavky na náhradu škody v případě úniku filmu na veřejnost.

Právě z těchto důvodů Ministerstvo kultury vylučuje jakoukoli možnost, že by z předaného nosiče DVD byla pořízena pirátská kopie, která unikla na veřejnost.

Trochu mě překvapuje, že film trhající rekordy v návštěvnosti kin potřebuje podporu z fondu kinematografie, domníval jsem se, že je to podpora určená pro začínající filmaře, případně pro alternativní scénu. A co se týče úniku? Domnívám se, že tvůrci si jistě dobře ohlídají, aby jim film neunikl. Úsudek nechám na vás. A navíc je docela fakt, že kdyby jim kopii dali na VHS, tak by splnili svou povinnost a kvalita by byla o dva řády jinde.

Prochaine | 19:29 | Filmy a seriály | Komentáře