Pondělí, 21. listopadu 2005

Oslava bezdrátových sítí (7)



Před rokem jsem ve spotu Oslava bezdrátových sítí 6 ukazoval, že bezdrátové sousedské (komunitní) sítě dokáží koncovému uživateli přinést přijatelnou rychlost (až 3Mbps), přístupovou dobu (desítky ms) a překvapivě i cenu (do 400 Kč měsíčně).

Bezdrátové sítě v pásmu 2,4 GHz (nebo 5 GHz) narážejí v husté zástavbě na problém s omezeným počtem volných kanálů. Problém je způsoben tím, že pro venkovní spoje se používá technologie, která byla původně určena pro budování sítí uvnitř budov. Původní myšlenka přišla z Prahy, viz projekt czfree.net, ale nevím zda v Praze některé bezdrátové sítě postavené na zásadách občanského sdružení opravdu fungují.

Naopak právě okolí Prahy je pro budování bezdrátových sousedských sítí úplně ideální. Vysoká koncentrace uživatelů, s nadprůměrnými příjmy, kteří potřebují Internet…

Několik fungujících síťí (občanských sdružení) v okolí Prahy:

Uživatelé těchto čtyř síti platí za Internet (na členských příspěvcích) měsíčně kolem 1 milionu korun. Ano, čtete správně – 1 000 000 Kč! A to nemluvím o jednorázových vstupních poplatcích do sdružení…

Tyto sítě ukázaly, že je možné budovat i bez velkých počátečních investic. A jak vidíte, tak návratnost se zde nepočítá na roky, ale na měsíce.

Před sedmi lety

Pamatujete si, jak jste v listopadu před 7-mi lety na Parukářce a před sídlem Českého Telecomu skandovali a požadovali levnější, rychlejší připojení k Internetu?

Byla to doba, kdy se ČT snažil prodávat ISDN, ale v Evropě se začínalo rozšiřovat xDSL. I přes masivní reklamní kampaně skončilo ISDN v ČR celkem solidním fiaskem.

Uživatelé chtěli ALESPOŇ paušální připojení – tehdy by to by to asi nebyl problém, ale dnes (když máme několik „alternativních“ operátorů a hovoří se o různých poplatcích (propojovací, originační) tak to problém není a paušál funguje – například mimo špičku a o víkendech).

Pro některé firmy je prostě problém chovat se tržně.

Tehdy jsem za Internet každý měsíc utratil řádově kolem 2000 Kč. Dnes mám paušální připojení, které je 20× rychlejší a platím 1150 Kč včetně nabídky 40 televizních kanálů.

Prochaine | 21:13 | Nezařazené | Komentáře