Úterý, 8. ledna 2008

Nákupy v USA



Přestože by se mohlo zdát, že nákup věcí z USA přes internet je hračka, tak stále se opakující emaily s žádostí o radu a pomoc, které mi chodí do schránky, hovoří o opaku. Pokusím se tedy ve zkratce shrnout nejdůležitější body, které mohou některé z vás zajímat. 

Co se vyplatí?

Obecně se dá říct, že v USA se vyplatí nakoupit elektroniku (počítače, iPody, ruční GPS), knihy, oblečení, ale také například RC modely. Jen nákup levných DVD si rozmyslete, protože pořád zde funguje dementní rozdělení zemí na regiony, takže si takový disk u nás přehrajete leda v počítači, pokud máte region free mechaniku. Je to k nevíře, ale čím dál na západ, tak je (konkrétně) elektronika levnější a naopak čím dál na východ je dražší. Kamarád, který teď pobývá v Bělorusku, mě požádal o sestavení počítače, protože díly jsou tam prý velmi drahé a žádné eshopy jsou je nám dobře známý Alzasoft tam prý neexistuje.

Kde nakoupit?

Většinu zboží je možno koupit například na známém Amazonu (něco jako Vltava, ale 100× větší.) Pokud potřebujete nějakou specialitku, tak si budete muset vhodný obchod najít. Levné (repasované) počítače se zárukou, která bude platit i v Česku, koupíte na zajímavém Dell Outlet A úplně všechno koupíte na eBay!

Jak platit?

Je to jednoduché. Všude zaplatíte platební kartou a na eBay použijete PayPal (a na ten také potřebujete platební kartu.) Na eBay si musíte dát pozor na další věc – spousta prodejců vyžaduje confirmed (potvrzenou) adresu nebo U.S. adresu – potvrzenou adresou může být jen adresa v USA a tu si na PayPal můžete registrovat jen pokud máte platební kartu vydanou v USA. Takže do takových aukcí se raději nehrňte.

Mezi námi – ono se i toto dá řešit, ale je to komplikované. Pro získání U.S. poštovní adresy stačí použít například Zásilkovou službu a pro U.S. platební kartu pak iKobo, což je služba o které nedávno hovořil Patrick Zandl. A také si pak můžete na iTunes kupovat písničky po 99 centech :-). iKobo bohužel použít nelze, protože karta poslaná do česka funguje na platby v obchodě a v bankomatu, ale ne přes internet takže ji nepřidáte ani do iTunes ani do PayPal.

Jak poslat?

Z Amazonu si do ČR můžete nechat poslat leda tak nějakou knížku, CD nebo DVD. Takže pokud opravdu něco potřebujete, musíte buď najít elektronický obchod, který konkrétní věc pošle do ČR, anebo se poohlédnout na eBay, kde bývají v tomto ohledu vstřícnější – ale také jen výjimečně. Pak zbývá buď jen kamarád v USA, který vás balík přijme a přepošle do ČR, anebo existují služby, které vám poskytnou poštovní adresu v USA a na tu si můžete nechat poslat co chcete a takto nakoupené věci si pak najednou nechat poslat do ČR. Jednou z těchto služeb je již zmíněná Zásilková služba, získáte od ní poštovní adresu v San Francisco a vyjde vás to na 1500 Kč ročně. Když vám na tuto adresu přijde zásilka, dozvíte se o tom mailem a dle libosti si sestavíte odchozí zásilku, která vás pak vyjde na $40-$60 (hmotnost 5 liber, platí se manipulační poplatek + poštovné dle USPS.)

U zasílání si dejte pozor a raději si připlaťte (2×) dražší USPS Express Mail International, protože v první řadě chodí opravdu rychle (někdy i za 4 dny), chodí i o víkendech, ale především je balík dohledatelný, na rozdíl od balíku odeslaného službou USPS Priority Mail International, který se pak pro Českou poštu tváří jako pohled nebo dopis, takže vám ho dají klidně jen tak za branku, nebo ho měsíc vyčkáváte a pak se na poště dozvíte, že už tam dva týdny čeká.

Kupodivu i Zásilková služba má svojí konkurenci – jsou to například Access USA, USAbox.com, US Global Mail, USA2ME nebo International Mail Forwarding Network. Letmým pohledem do ceníků zjistíte, že se tyto služby pro drobné a nepravidelné zasílání drobností vůbec nevyplatí.

Jak je to se clem?

Oficiálně se clo nevztahuje na zboží v hodnotě €22, u zásilek mezi soukromými osobami je pak tento limit €45.V současné době (srpen 2009) je limit pro bezcelní zásilky zvýšen na €150, což je asi $215. Podle mé zkušenosti i zboží ve vyšší hodnotě projde bez cla – celní sazebník je k nahlédnutí na stránkách Celní správy – ale předem říkám, že je to zbytečné se to něj koukat, má asi milion stránek a nevyzná se v něm ani ten, kdo jej podepsal. Naopak s DPH raději počítejte a to u všech zásilek nad €22 (nebo nad €45 u zásilek od soukromých osob)€150 a základní sazba je 19% (snížená pak 9%). Pokud je Celní správě jasný obsah zásilky (dle celní deklarace), tak clo a DPH spočítají rovnou a zásilku dostanete na dobírku (tj. pošta vám ji vydá po zaplacení těchto poplatků.) Pokud je jim obsah a především hodnota zboží (i po úředním otevření) neznámá, tak vás požádají o nějaké doložení. V poslední době posílají tzv. PostFax, což vůbec nechápu co znamená, ale přijde vám to poštou do schránky. S Celní poštou se dá domluvit, že pokud přijde zásilka pro konkrétní adresu, tak vás budou informovat mailem – tím se doručení zásilky zkrátí o 1 den. Pro Pražáky to pak znamená cestu na celní poštu (vše se pak vyřídí na místě), pro ostatní stačí písemná komunikace.

Dejte si pozor na to, že DPH se počítá i z částky za poštovné, i když toto poštovné jste zaplatili v USA. A to i v případě, že jste si zboží nechali přeposlat z USA někým jiným!

Spotřební daň neberu v úvahu – ale pokud budete dovážet třeba žvýkací tabák, tak se jí patrně nevyhnete.

Celní pošta

Celní úřad Praha 1 – mezinárodní pošta, Oddělení CÚ 025
Plzeňská 139
Praha 5 – Košíře
150 00

Po, St, Pá: 8.00 – 17.00
Út, Čt: 8.00 – 15.30

Telefon: 257 019 111
Fax: 257 225 215

Tento článek se pokusím udržovat aktuální a pokud máte pocit, že některá část není vyčerpávající, tak mi pošlete námět, jak jej doplnit.

Prochaine | 14:41 | Nákupy v USA | Komentáře