Pondělí, 18. srpna 2008

Vysílačky



Začnu trošku zeširoka – v zimě na dovolené jsme měli od kamaráda půjčené dvě vysílačky (model Cobra MT550C) – pro nás, odkojené na CB (27 MHz, 40 kanálů), bylo pásmo PMR (440 MHz, 8 kanálů, stovky podkanálů) docela novinkou – menší rozměry, menší hmotnost, méně akumulátorů, delší výdrž, lepší srozumitelnost atd. Bohužel jsme měli půjčené jen dvě a to jsme, díky mé šikovnosti o jednu ještě málem hned první den přišli – naštěstí se mi po 2 hodinách hledání podařilo vysílačku ve sněhu najít. No horách, kde byla relativně dobrá „viditelnost“ po celém svahu bylo PMR docela použitelné, jen jsme nebyli na pásmu sami, ale s tím se dalo počítat a dalo se to lehce řešit přes subkanály.

Rozhodli jsme se s kamarádem, že si pro další akce pořídíme vysílačky vlastní a začali jsme hledat – oko padlo na poměrně zdařilé Motorola TLKR-T5, které bez daně vyšly na nějakých 1250 Kč za pár. Bohužel jsme po první akci zjistili, že se hodí maximálně tak na babysitting. Když jsme jeli v hloučku a přes vítr nebylo slyšet, tak to bylo fajn. Ale na nějaké delší vzdálenosti (víc než 1 km) to bylo dost na prd. Obvykle jsme se dřív viděli, než slyšeli.

Původně jsem si chtěl vysílačky Cobra půjčit a že to v terénu prověříme, zda fungují stejně, nebo zda jsou opravdu lepší. Kamarád ale začal rovnou hledat něco jiného a přitom jsem natrefil na amatérské vysílačky, které fungují v pásmu UHF (400–470 MHz) a samozřejmě umí i PMR. Výhodou je však možnost nastavení výkonu až na 5 W (na PMR pásmu je dovoleno jen 0,5 W) a mají vyměnitelnou anténu (magnetka na auto, malý pendrek, větší pendrek, teleskopická). Vysílačky určené pouze na PMR pásmo vysílají striktně pouze 0,5 W a mají anténu pevnou. Nejlevnější, co jsme našli stála kolem 3000 Kč. Ale narazil jsme na článek Puxing PX-777 Plus UHF, pročetl ještě pár dalších a bylo jasno – zkusíme to objednat a v nejhorším to hodíme ze skály. Nekupte to, za 1300 Kč i s poštovným.

Dneska vysílačky dorazily (o samotném zaslání je článeček V Hong Kongu nevěří na DPH) a na výsledky si budete muset počkat, páč kamarád je teď na dovolené a já se také chystám na pár dní zmizet. Se sekcí „Nákupy v USA“ to má společného jen to, že jsem je pořídil na eBay.com a platil dolary – jinak šlo zboží z Hong Kongu.

Prochaine | 22:23 | Nákupy v USA | Komentáře