Pondělí, 17. srpna 2009

iPod shuffle



Když jsem si pořídil iPod touch, začal jsem jej používat (se sluchátky Koss Spark Plug) i na poslech hudby během sportu. iPod touch jsem pak loni vyměnil za iPhone. Nedávno jsem se však začal porozhlížet po něčem menším, lehčím a praktičtějším, protože běhat se 133 g vážícím přístrojem prostě nejde.

Nebylo potřeba se porozhlížet daleko. Rozhodl jsem se vyzkoušet iPod shuffle. Vzhledem k neochotě obsluhy v jednom z pražských značkových obchodů jsem se nakonec rozhodl nepodporovat české firmy, které si nechtějí vydělat a objednal iPod shuffle a In-Ear Headphones sluchátka (protože jsem totiž asi jediný na světě, komu běžná iPod sluchátka prostě nedrží a musím používat In-Ear modely) z Amazonu (což nakonec trvalo asi týden).

Protože to nemá být žádná recenze (odkaz na jednu máte dole), tak to vezmu opravdu stručně. iPod je malý. Opravdu velmi malý. Tak malý, že se začnete bát, že ho někde ztratíte, zapomenete nebo dokonce vyperete. Měří 45 × 18 × 8 mm včetně klipu a váží sotva 11 g. Má kapacitu 4 GB a dle Apple se do něj vejde 1000 písniček. Samotné tělo má jen jediný ovladač, kterým se zapíná a nastavuje zda budou hrát písničky za sebou nebo náhodně (shuffle) – vše ostatní mají na starost tlačítka na sluchátkách. Zároveň nenajdete jiný konektor než čtyř-pólový jack na sluchátka, kterým se současně dá iPod připojit přes USB k počítači (a zároveň dobíjet). Baterie by měla vydržet asi 10 hodin přehrávání. A teď asi největší vychytávka – iPod na vás, díky funkci VoiceOver mluví a to i česky, takže pokud vás zajímá, kterou písničku právě posloucháte, stačí chvilku podržet prostřední tlačítko na ovladači a iPod vám to hned sdělí.

Celý popis používání je zde:

Uznávám. Přehrávač nic (víc než přehrávat hudbu) neumí. Nemá display. Nemá ovládání. Nemá výměnnou baterii. Nedobijete ho bez speciálního adaptéru. Funguje jen přes iTunes. Nemá USB konektor. Nelze použít s jakýmikoliv sluchátky. A je relativně drahý. Ale upřímně – je mi to jedno!

Prochaine | 21:27 | Apple, Nákupy v USA | Komentáře