Čtvrtek, 11. října 2007

Návštěva celního úřadu (2)



Dnes jsem byl opět, po dlouhé době, na celním úřadu. Jak taková návštěva vypadá jsem popisoval před dvěma lety (článek Návštěva celního úřadu) a nic se od té doby nezměnilo – jen bylo o něco rychlejší, dohromady asi 35 minut.

V první řadě nechápu systém, podle kterého se vybírají zásilky, které budou procleny. Za poslední půlrok jsem si z USA nechal poslat bezdrátový router, digitální foťák nebo třeba novou GPSku a nikdy jsem ani DPH, ani clo platit nemusel. Zatím jsem na celní úřad šel vždy jen kvůli knihám, CD nebo příslušenství pro maminčin šicí stroj.

Za druhé si nechávám zásilky posílat „sám sobě“, takže ani zde moc nechápu, proč chtějí vidět nabývací doklady. A upřímně mě štve, že se DPH platí i z poštovného, které vlastně zůstane v zemi původu. Navíc mě buzerují (zdržují zásilku a tahají mě osobně na poštu) kvůli stokoruně (5% DPH z ceny knih, clo se neplatí) a když bude potřeba, mohu i to, jako plátce DPH, ihned nárokovat po státu zpátky, takže já i stát na tom ve výsledku nakonec proděláme a úřednický šiml jen řehtá.

A za třetí – vždy jsem se domníval, že clo je především ochranářský prostředek, díky kterému stát chrání svůj vnitřní trh před zbožím z okolních zemí, což je dost mimo, pokud dovážím věci, které se tu stejně nedají koupit – jinak bych nevyhazoval stovky dolarů za předražené poštovné.

Novinkou pro mě je, že informaci o uložení zásilky na celní poště posílají nejenom doporučeně (kdopak to zaplatí?), tak ještě navíc službou Postfax, což funguje tak, že Celní úřad pošle tento dopis faxem na mou poštu a ta jí doručí běžným způsobem s tím, že si mi pošťačka řekla o 20 Kč. Hloupé je snad jen to, že ve stejném okamžiku mi podala i doporučený dopis, obsahující stejné informace. Myšlenka dobrá – provedení v režimu České pošty poněkud vázne. Alespoň jsem si zaregistroval, že mi příště tato upozornění budou posílat emailem.

Pokud občas nakupujete knihy přes Amazon, tak něco anglické literatury se dá nakoupit přes amazon.de a poštovné je €6 za zásilku, bez ohledu na množství knih (DVD, CD, apod.) Výrazný pokrok, proti dřívější politice, kdy se platilo €11 za zásilku a €2 za položku (což jsem popsal v článku Trochu drahý Amazon).

Prochaine | 00:10 | Služby | Komentáře