Úterý, 28. července 2009

Garmin 60CSx v letadle



Turistická navigace Garmin 60CSx má v sobě jednu velmi užitečnou funkci, kterou je barometr. Sice neumí předpovídat počasí, ale ukáže Vám aktuální tlak a jeho změnu v čase. Dalším využitím je měření nadmořské výšky, protože – a možná se tomu budete divit – měření nadmořské výšky přes tlak je přesnější než přes GPS, kde může výška výrazně kolísat (řádově 10× více, než je přesnost GPS). Přesnost samozřejmě závisí na stálosti počasí, ale pro tyto případy je GPS vybavena funkcí autokalibrace.

Velkou nevýhodou barometrického výškoměru je bohužel fakt, že v dnešních moderních letadlech s přetlakovou kabinou je měření výšky letu naprosto neproveditelné, protože tlak uvnitř letadla odpovídá výšce kolem 2,5 km a u modelu Garmin 60CSx (a podle všeho ani u dalších Garmin navigací) nelze barometrický výškoměr vypnout. Na stránce se zobrazením satelitů si přes menu můžete zobrazit tzv. GPS Elevation (tj. nadmořskou výšku měřenou dle GPS), ale není to úplně po ruce.

Metodou „pokus-omyl“ jsem přišel na způsob jak nadmořskou výšku sice během letu nezobrazíte, ale alespoň se pro další potřebu uloží do GPX souboru. Najděte si Hlavní menu > Setup > Altimetr a zde změnte Auto Calibration na Off a Barometer Mode na Fixed Elevation. Přiznám se, že moc nerozumím, co toto nastavení přesně znamená, ale fungovalo to – sice se během letu zobrazovala nesmyslná čísla (kolem 2500 m), ale v GPX bylo uloženo vše správně. Zajímavé bylo, že když jsem si toto nastavení v GPS zapomněl, tak se mi při dalším výletu na kole vůbec nezobrazovala maximální dosáhnutá nadmořská výška a ani nastoupané metry, takže po návratu nezapomeňte vše vrátit zpátky.

Běžné nastavení Nastavení do letadla

  • Garmin xImage umí udělat screenshot z většiny Garmin GPS přístrojů

Mnoho šťastných letů 🙂

Prochaine | 22:08 | GPS | Komentáře