Čtvrtek, 24. července 2008

Návštěva celního úřadu (3)



Se zasíláním zboží z USA se roztrhl pytel a pokud jste s tím ještě nezačali a uvažujete o tom, tak si projděte článek Nákupy v USA. Bohužel to má jednu nepříjemnou vlastnost – celníci nestíhají. To je naštěstí drobnost, která se dá řešit pomocí dražšího poštovného (v USA označeno jako EMI, u náš EMS) – takové zásilky se pak řeší prioritně. Poslední rok už jinak neposílám. Druhým problémem je fakt, že pokud používáte Zásilkovou službu, tak se připravte na to, že v současné době je většina zásilek z této adresy kontrolována – a to bez ohledu na deklarovanou hodnotu. Ten tam je čas, kdy mi GPS, iPod, foťák nebo jiná elektronika chodila za 5 dnů až domů a bez dalších nepříjemných poplatků.

Od úterka mi visela jedna zásilka v celním řízení na celní poště na Plzeňské a tak jsem se tam včera v poledne zastavil, jak to vypadá – bohužel prý nijak – zásilka je na jiném patře a čeká se. Za tři hodinky mi přišel email, že zásilka je v celním skladu a chtějí doklady. Je to klika, když člověk bydlí v Praze, tak jsem hned vyrazil.

Když tam člověk nejde poprvé a chytne malou frontu, tak je to radost. Vcházím do budovy a v kapse mám připravených pár tisíc. Výtahem do třetího patra. V prvních dveřích zdravím úřednice, jako bych tam chodil denně (no byl jsem tam ten den podruhé) a za minutku s potřebnými doklady odcházím na chodbičku k celníkům – vida, jsem první na řadě. Za pár minut jsem uvnitř, ukazuji vytištěné doklady od všeho zboží – snad poprvé odpovídá deklarované částce a za chvilku už mám v ruce složenku. Jedu výtahem do přízemí na poštu, beru si lísteček a jdu rovnou k okénku. Za dvě minuty už jsem zpátky u celníků, odevzdávám složenku a mohu si jít vyzvednout zboží do skladu. Za chvilku už sedím v autě a odjíždím. Dnes to byla hračka, ale příští týden tam patrně budu muset znovu – pro další zásilku.

A co dnes dorazilo? Mimo jiné Garmin Colorado 300 pro kamaráda. Už druhá, co jsem měl v ruce a začíná se mi vážně líbit. Počkám ještě na Oregon, až se začne prodávat a vychytají na něm všechny mušky – Garmin 60CSx je zatím ještě pořád špičková navigace a s výměnou není nutné spěchat.

Prochaine | 01:01 | Nákupy v USA | Komentáře