Úterý, 27. listopadu 2007

Digitální kabelovka od UPC



Není to tak dávno, co jsem se sám sebe ptal, kdy sakra začne kabelová televize od UPC vysílat také digitálně, abych filmy nahrávané na HDD rekordér neměl ve VHS kvalitě, ale řekněme ve kvalitně průměrného DVD ripu. Pro všechno jsem zavedení digitální kabelovky vůbec nepostřehl až do minulého pátku, kdy mi volali z infolinky UPC a chtěli si domluvit termín pro zapojení digitálního set-top-boxu (dále jen STB).

HANDAN CV-5000 CINX

Řeknu to takhle – vůbec jsem na jejich otázku nebyl připraven a pevně jsem si stál za svým, že žádné další harampádí se scart konektorem, které bude žrát elektřinu a kvůli kterému si mi tu bude válet páté dálkové ovládání (TV, DVD, HDD/DVD, VCR) rozhodně nechci a zvlášť, když televizi zapínám tak na hodinu týdně. Krom toho bych přestal mít možnost nahrávat digitálně vysílané pořady na rekordér, leda bych před tím vždy nechal zapnutý STB se správně naladěným kanálem. Jak si pak ale nastavit nahrání desítky filmů či pořadů z různých kanálů při týdenní nepřítomnosti?

Svěřil jsem se v pátek kamarádovi a on mi udělal radost, když mi sdělil, že to není skoro žádný problém. Stačí si pořídit televizi, která má krom analogového a DVB-T tuneru také DVB-C, což je právě ono kabelové digitální vysílání a na něm vše naladím. Začal jsem zkoumat ceny a taková televize by mě přišla jen o pár stovek dráž, než ta původně vybraná. I hledal jsem na internetu v komentářích a ve fórech a našel, že kódovací karta, kterou je STB od UPC vybaven, je bohužel pevně svázaná právě s jejich STB. Takže na televizi digitální kabelovku naladím, ale jen volné kanály. Prémiové (jak tomu UPC říká) bohužel ne. V mém případě je to asi jen HBO, na které sice vůbec nekoukám, ale kdybych ho zrušil, tak neušetřím ani korunu. Problém s nahráváním by vyřešila nabídka STB s HDD rekordérem – ale až příští rok. Sice mohu všechny ostatní kanály sledovat (a nahrávat) analogově, ale právě od Nového roku nikoliv, neboť bude vysílat jen digitálně.

Takže jsem tam, kde jsem byl. Množství dálkových ovladačů vyřeším jedním univerzálním. DVD/HDD rekordér je teď stejně v servisu a DVD přehrávače (Sony DVP-NS36) (který mám jen proto, že HDD/DVD rekordér neumí pouštět DivX s titulkama) se asi zbavím.

Vlastně ani ten rekordér v poslední době moc nepoužívám, když je mnohem jednodušší si všechny seriály stahovat z internetu. Takže jen hledám nějaké rozumné multimediální zařízení, které umí přehrávat DivX ze sítě… Zkoušel jsem jim tam dneska ještě volat, ale po 20 minutách čekání na technika (na placené lince) jsem to vzdal.

Prochaine | 14:40 | Služby | Komentáře