Sobota, 17. listopadu 2007

Windows Vista – Oprava instalace



Protože jsem se na dnešek moc nevyspal, tak začnu trochu nabroušeně. Na počítači, kterému interně říkám Storage (protože to byl původně server), dnes už je to jen testovací stroj (každodenně se nepoužívá, jen když je potřeba otestovat hardware, vyzkoušet nějaký postup nebo třeba překódovat video apod.) jsem před časem nainstaloval Windows Vista, abych se s tím novým užasným a barevným systémem také trochu seznámil a shodou okolností, jsem na něm včera vyměnil základní desku a procesor.

Windows XP

Windows XP existuje velká šance, že po reinstalaci základní desky Windows naběhnou a bude stačit přeinstalovat pár ovladačů (chipset, grafika, síťová karta, apod.) Pokud snad Windows nenaběhnou, je tu pořád možnost vyzkoušet Nouzový režim a přeinstalovat ovladače tam, případně spustit nástroj SysPrep (umí zajistit, že Windows naběhnou v režimu, kdy instalují potřebné ovladače).

Pokud ani to nepomůže, tak je tady jedna nedestruktivní jistota a tou je oprava instalace, jejíž postup je vyobrazen na následujících 4 obrázkách:


Stačí nabootovat z instalačního CD.


Na první obrazovce stisknout ENTER pro instalaci systému.


Potvrdit licenční podmínky klávesou F8.


A zde stisknout R pro opravu systému.

Za půl hodiny jste měli přeinstalované a opravené Windows se zachováním všech nainstalovaných programů, nastavení, dokumentů apod. Tento postup jsem použil minimálně 100× a to nejenom v případech výměny hardware. Kolikrát to byly Windows poškozený virem nebo třeba uživatelem smazané systémové soubory. Jen jednou se mi stalo, že tento postup nebylo možné aplikovat – možnost opravit systém se prostě nenabídla a přes všechny pokusy se mi nepodařilo zjistit, proč tomu tak je.

Windows Vista

Vzhledem k rostoucí blbu-vzdornosti počítačů umí Windows Vista opravit sama sebe. Nelze spustit systém? Stačí vložit instalační DVD a místo na „Instalovat“ kliknout na „Opravit tento počítač“. Vymyšlené je to skvěle. Jak už jsem psal prve, stačilo vyměnit základní desku a procesor (Intel za Intel), aby mi tato skvělá funkce odpověděla „Počítač nebylo možno opravit“. Na hodinách byly 3 ráno a mě začal mrznout úsměv. Po pravdě řečeno – někdy napsal, že systém nebylo možno opravit, někdy že ho opravil, někdy že se oprava nezdařila – nikdy však systém nenaběhl a skončil u načítání crcdisk.sys.

Bohužel ani další 3 hodiny usilovného googlování a testování nepřineslo žádný úspěch a podle všeho jsem nebyl jediný, koho to trápí. Tam, kde byste Windows XP několika kliknutím přesvědčili, aby smazal většinu systémových souborů a driverů a po restartu se tvářila jako při první instalaci, tak Windows Vista naprosto tápe.

Jediné, co by teoreticky mohlo pomoci je možnost „Upgrade“, která prý něco jako přeinstalaci skutečně provede. Bohužel při spuštění instalace z nabootovaného DVD je tato možnost nepřístupná s lakonickou poznámkou, že „Upgrade“ je nutno provést z běžícího systému.

Výsledek

Jsou tři hodiny odpoledne a vzhledem k faktu, že se jednalo o čistý počítač, rozhodl jsem se neztrácet dále čas a provést čistou instalaci Windows Vista. Teď nad tím mohu mávnout rukou, ale docela se bojím okamžiku, kdy toto budu muset udělat u prvního zákazníka – čistá instalace Windows (s obnovením veškerého nastavení, dokumentů, oblíbených, s instalací programů, antiviru, ovladačů, atd.) totiž může zabrat běžně i kolem 10 hodin práce.

Pokud změnu hardware (jako je výměna desky, apod.) plánujete, tak je možné (například pomocí sysprep) nainstalované Windows přesvědčit, aby se při dalším restartu spustili na jakémkoliv hardware a potřebné drivery si nainstalovali. Jenomže jak postupovat, pokud se jedná o změnu nečekanou? Stačí když odejde základní deska a nemáte na čem připravovat.

Jednou mě kamarád poprosil o výměnu pevného disku v Macu. Přidali jsme disk a prý že stačí systém zkopírovat. Hodně nedůvěřivě jsem myší zkopíroval všechny soubory z jednoho disku do druhého, počítač vypnuli, starý disk vyndali a restartovali – co byste řekli? Povedlo se. Do dnes nechápu, jak je to možné…

Prochaine | 16:09 | Microsoft, Software | Komentáře

Komentáře k příspěvku “Windows Vista – Oprava instalace”

[] Paia – 20. 11. 2007 15:51

Na Macu je to možné právě proto, že to je Mac :-), kdežto na Win potřebujeme pro přenos systému na jiný disk nástroje jako PartitionMagic apod.

Výše popsaný postup pro XP je ideální, nechápu proč jsou lidi, kteří každý dva měsíce si na svým kompu stále dokola přeinstalovávají XP kvůli výměně HW.

U wysry by v menu zobrazitelném klávesou F8 po POSTu měla být položka o opravě systému.

[] michal – 13. 01. 2008 15:25

Tak musim dodat ze to 100x a jednou se potvrdilo i me…predvcirem mi havarovala zakladni deska, koupil sem novou, ale bohuzel s jinym chipsetem. Bezne by stacilo opravit instalaci, ale Windows zacal padat v miste mezi nabidkou po klavese F8 a rozsvicenim loga a pokazde se sam resetnul, zadna chyba, jen tma….a porad dokola. Bohuzel po nekolika pokusech o opravnou instalaci, kde se mezi primarni casti restartuje pocitac stalo totez, a na tom jsem skoncil…stary Windows uz neuvidim 🙁

[] toltec – 24. 01. 2008 14:26

2 Michal –
Možná je můj příspěvek už off-topic, ale zkusil jste ERD Commander nebo repair console ? Občas to půmůže, na vině jsou ovladače pro IDE/SATA disky a případně ovladače chipsetu…