Pátek, 20. ledna 2006

Víza do USA (6)



Před dvěmi lety jsem žádal o vízum do USA. Jak jsem tehdy dopadl si můžete přečíst ve spotu Vízová politika USA.

V listopadu vyšel v časopise Reflex zajímavý článek V Attachison Country Jail, který docela jasně vysvětluje, proč jsme já a ani další tisíce českých žadatelů vízum nedostali.

Cituji:

Během druhých prázdnin jsem už ve Státech pracovala načerno, další rok zase v rámci W&T a pak už jen načerno. Nechtěla jsem zbytečně platit za zprostředkování pracovního povolení, navíc by to tolikrát ani nešlo.

Na druhé straně – americké daňové poplatníky jsem stála slušné peníze. Den ve vězení prý vyjde asi dvě stě dolarů na osobu. Když k tomu připočtu i deportaci, tak za mě americká vláda zaplatila nějakých osm až deset tisíc dolarů. Za to ovšem nemůžu. Kdyby vyhoštění netrvalo tak dlouho a nechali by mě odletět na mou vlastní letenku (nabízela jsem, že přeobjednám datum podle potřeby), mohli ušetřit.

Do USA mám zakázán vstup na deset let. Z Američanů, které znám, mě ale nikdo neodsoudil. Reakci systému považují za přehnanou. Ani pro mě to není příběh o napravené hříšnici. S prací načerno nemám problém a klidně bych ještě někam jela, třeba do Austrálie. Ty dva měsíce v base mi připadaly jako věčnost. Když jsem ale vydržela tohle, říkám si, tak přežiju všechno.

To je snad normální jen u nás, aby se někdo chlubil tím, že někde makal načerno a ještě o tom napsal do časopisu. Pak se divím, že nedostanu vízum – a to jsem tam chtěl jet jen na výlet.

Doplněno 26. ledna

Především je třeba si uvědomit, že lidé, kteří jezdí do USA pracovat na černo obvykle vízum dostanou. Člověk, který chce jet skutečně za turistickým účelem má pak smůlu.

Mimochodem

V názvu článku má Reflex chybu.

Prochaine | 00:25 | Nezařazené | Komentáře