Středa, 1. června 2005

Autem po Evropě – příprava (2)



Komunikace

Mobilní telefon s možností volat v zahraničí (roaming) je dnes snad již samozřejmostí. Také není od věci zjistit si předem ceny hovorů s SMS u všech místních operátorů – vše naleznete na stránce svého mobilního operátora.

Pokud jedete jako skupina několika vozy, určitě si pořiďte vysílačky (například pro CB pásmo 27 MHz). Pokud máte vlastní zařízení, tak máte vyhráno. Určitě máte v okolí možnost zapůjčení potřebného vybavení. pokud cestujete často, vyplatí se do zařízení investovat.

Zapomeňte na to, že si při několikahodinové cestě vystačíte s blikáním světel či domluvou při zastávkách u čerpacích stanic. Nemluvě o parkování ve větších městech, kde může být hledání volného místa obtížné a při vzájemném hledání byste provolali majlant. Vzpomínám na parkování v centru Amsterdamu…

Budete potřebovat mobilní stanici (s možností zapojení do 12V zásuvky) a anténu s magnetem, kterou umístíte na střechu. Kabel protáhnete dveřmi a zabouchnete. Dávejte si velký pozor při parkování v podzemních garážích, kdy musíte v čas anténu sklopit nebo úplně sundat. V této konfiguraci pak není problém domluvit se na několik km ve volném terénu a minimálně 1 km ve městech.

Automobil

Důležitým předpokladem je, že se do zahraničí chystáte moderním a spolehlivým automobilem, ve kterém už máte něco odřízeno – pravdou je, že před pěti lety jsem jel do Holandska a neměl jsem na (tehdy) nové Felicii najeto ani 4000 km.

Z vlastní zkušenosti vás mohu ubezpečit, že Evropu můžete klidně projet křížem-krážem s tříválcem. Takové dlouhé cestování není o výkonu a plynovém pedálu sešlápnutém až na podlahu. Je to především o pohodlí, takže co opravdu oceníte v teplých letních dnech je určitě klimatizace! Přestože zvyšuje spotřebu, je její použití naprosto bez diskuze. Chlazené přihrádka ve Fabii je neocenitelná záležitost!

Že je dobré auto před cestou zběžně zkontrolovat je asi bez debaty. Přeměřit tlak v pneumatikách (i v rezervě), doplnit náhradní žárovky a pojistky. A ujistit se, že lékárnička, lano a reflexní vesta jsou na svém místě.

Doklady

Pro Evropu vám obvykle bohatě stačí řidičák a občanka – zda skutečně platí zrovna vaše doklady, se informujte na ÚAMK nebo MVČR. K tomu ještě osvědčení o technickém průkazu (OTP nebo ~malý techničák~), tzv. zelená karta a případně další doklady o pojištění.

Občanka dokonce stačí i když cestujete přes Švýcarsko, které není členem EU.

Výbava

Pro dlouhé cesty je asi nejdůležitější autorádio. Pokud umí přehrávat MP3 z CD, pak máte vyhráno. A k tomu pochopitelně zásobu kvalitní hudby. Špatnou zkušenost mám s poslechem knížky Harry Potter (namluvil Jiří Lábus). Na cestě z Prahy do Berlína jsem začal usínat někde za Mělníkem a to jsme vyráželi dopoledne!

Dobrým nápadem se může zdát chladící box. Ovšem je dobré výrobek dobře znát, protože pokud nemá ochranu proti vybytí baterie, může se lehce stát, že už nenastartujete. Také máme zkušenost, že při zapojení chladícího boxu, GPS a vysílačky začalo kolegovi někde něco smrdět a po zbytek cesty byl box spíše neskladnou přítěží!

Další pokračování:

Prochaine | 15:38 | Nezařazené | Komentáře