Středa, 1. června 2005

Autem po Evropě – příprava



Za posledních 5 let jsem po Evropě najel několik desítek tisíc km a napadlo mě, že bych se mohl podělit o zkušenosti, které jsem během těchto cest získal. Již brzy začnou prázdniny a třeba vám několik rad přijde vhod.

Informace

Nejdůležitější je získání aktuálních informací o všech tranzitních zemí, které naleznete například na stránkách ÚAMK.

Zde se dozvíte odlišnosti v dopravních předpisech různých zemí, rychlostní limity, přibližné ceny pohonných hmot, doporučení pro parkování nebo ceny mýtného za dálnice a tunely.

Věděli jste například, že v Itálii musíte v noci nebo při snížené viditelnosti při vystoupení z vozu mimo obec mít oblečenou reflexní vestu – tzn. mít ji při cestě u sebe tak, abyste mohli vystoupit již ve vestě, nikoliv ji při zastavení začít lovit někde v kufru. Přiznám se, že já bych bez vesty nevystoupil na dálnici ani ve dne…

Mapy

Neméně důležité je mít připraven plán cesty. Pro tento účel mohu doporučit asi nejlepší cestovní automapu ViaMichelin. Existují i offline verze, ale v zatím jsem ji u nás nikde prodávat neviděl. Také se dá objednat verze pro PDA.

Většinu hlavních tahů po západní Evropě mám již projetou, takže mapu obvykle nepotřebuji a vystačím si s klasickou papírovou automapou Alp nebo Německa a automapou cílové země, tyto mapy mají obvykle měřítko 1:300.000.

Pokud bych plánoval cestu do míst, které leží mimo hlavní tahy, určitě bych si z ViaMichelin vytiskl podrobný itinerář a jel podle něj.

Ruční GPS nebo PDA s GPS se podle mě v současné době hodí spíše jako pomůcka k určení okamžité polohy. Při cestě přes Alpy je pak zajímavé pozorovat nadmořskou výšku a při návratu si pak nechat zobrazit profil cesty. U PDA pak záleží především na mapovém software, kterými je počítač vybaven.

Další pokračování:

Prochaine | 14:01 | Nezařazené | Komentáře