Neděle, 10. dubna 2005

Opravdu tichý a výkonný počítač si nepostavíte



Reakce na spot Stavíme tichý a výkonný počítač.

Řeknu vám tři skutečnosti, o kterých možná ani nevíte:

  1. V domácích podmínkách si nikdy nepostavíte výkonný a současně tichý počítač. Tak to prostě je. Rozhodně ne tak, že do něj dáte 5 ventilátorů. Můj domácí server běží naprosto potichu – používá dva větráky (ve zdroji 12 cm a na CPU Arctic 8 cm), je vestavěn do úplně obyčejné case a rozhodně nemá s teplem žádný prolbém – ale uznávám, že běží sotva na 2 GHz.
  2. Váš skoro-výkonný a skoro-tichý stolní počítač bude naprosto nepraktický. Nikdy si jej nebudete moc vzit za roh do kavárny nebo jen na pohovku do obýváku.
  3. Nikdy, ale opravdu nikdy nevyužijete skoro-výkon, který vám takový počítač nabídne. Při běžné činnosti nespotřebujete více než 10% výkonu procesoru.

Řešení: Pořiďte si notebook

Notebook Dell D810

  1. Pokud nechcete být s počítačem navždy uvázaný na jedno místo, pořiďte si notebook! Určitě přitom myslete na bezdrátové připojení, abyste se mohli připojit kdekoliv.
  2. Pokud chcete opravdu tichý a přitom dostatečně výkonný stroj, pořiďte si notebook.
  3. Pokud chcete šetřit elektrickou energií, tak věřte, že notebook má spotřebu maximálně kolem 90 W, oproti několika násobku u stolních počítačů. Pro představu to za rok může dělat i několik tisíc.
  4. Pokud si myslíte, že notebook nelze rozšířit, pak si kupte takový, který nebudete muset tři roky nijak vylepšovat!
  5. Pokud si pořídíte kvalitní notebook, nebudete stolní počítač již nikdy více potřebovat. Budete se smát velikosti stolních počítačů a širokých klávesnic, které zabírají spoustu místa a hyzdí pokoje a kanceláře.
  6. Pokud se domníváte, že kvalitní notebooky jsou příliš drahé, tak věřte, že za kvalitní notebook s tříletou zárukou zaplatíte dnes do 40 000 Kč, po třech letech ho určitě za 10 000 Kč prodáte a výsledkem je investice 10 000 za rok. (A nezapomínejte, že u notebooku vlastně máte LCD a UPS zdarma!)
  7. Hlavně si kupte notebook, který používá mobilní procesor, ideálně Intel Pentium M Processor. V terénu vydří až 4 hodiny, takže s sebou nebudete muset tahat zdroj.

Dolněno v 17:02

Pokud skutečně potřebujete stolní počítač ať už pro požadovaný výkon nebo nějaké speciální rozšíření anebo z úplně jiného důvodu, kupte si značkový počítač, který je skutečně rychlý a všechny problémy s chlazením a s hlučností má již vyřešené – krom toho stojí maximálně stejně jako vámi upravený garážový počítač.

Dell Tower – inside Dell Tower – inside
Profesionálně vyřešené chlazení komponent u sestavy Dell.

Prochaine | 13:17 | Nezařazené | Komentáře