Čtvrtek, 17. března 2005

Dynamické DNS



Minulý týden jsem ve spotu Dorazil nový router (2) zmínil, že můj současný Netgear umí Dynamic DNS. Je na čase vysvětlit, k čemu to vlastně slouží.

Je určitá pravděpodobnost, že váš počítač připojený k Internetu má veřejnou IP adresu. Problém nastává, v zapamatovatel­nosti této IP adresy a ve faktu, že se tato IP adresa může pravidelně měnit. Pokud IP adresu znáte, můžete se z Internetu ke svému počítači zvenku připojit a pracovat s ním – ať už přes vzdálenou plochu, terminál, konzoli nebo třeba ftp.

Právě pro tyto účely existuje služba jako je například DynDNS.org. Zdarma si zaregistrujete doménu třetí úrovně k jedné ze 46 možných domén druhé úrovně. Dále si na svůj počítač nainstalujete malou utilitu, která pravidelně hlídá vaši aktuální IP adresu a pokud se změní, tak o tom DynDNS informuje a aktualizuje nastavení pro vámi registrovanou doménu.

Pak máte jistotu, že například adresa vámi-zvolený-název.dyndns.org bude vždy směřovat na vaši IP adresu.

Bezdrátový router Netgear, který jsem si pořídil, má možnost nastavení Dynamic DNS pro DynDNS.org přímo, takže není nutné mít nainstalovaný žádný další program, který by jen zabíral místo v paměťi (a tray).

Prochaine | 02:15 | Nezařazené | Komentáře