Čtvrtek, 16. září 2004

Hitachi Deskstar 7K250



S větší objednávkou hardware jsem se rozhodl udělat si radost a pořídil jsem si nový disk do serveru Hitachi Deskstar 7K250 s kapacitou 160 GB a 8 MB cache, jako náhradu za jeden Seagate Barracuda 7200.7 (120 GB, 8 MB cache), které jsem měl dva.

Nynější sestava je tak Hitach 160 GB a Seagate 120 GB. Podle zkušeností z provozu provedu později pravděpodobně upgrade i druhého disku Seagate.

Pokud se divíte kapacitě, tak věřte, že dělat pravidelné zálohy image pracovního disku na notebooku vyžaduje spousty místa.

Popis produktu na Czech Computer – Hitachi Deskstar 7K250:

Firma Hitachi převzala od IBM oddělení výroby pevných disků a tento model je zástupcem jejich nové řady 7K250, která navazuje na předchozí 180GXP. Má kapacitu 160GB, 8MB vyrovnávací paměti, otáčí se rychlostí 7.200 otáček za minutu a dodává se v provedení pro rozhraní ATA. Změnou oproti starší řadě 180GXP je použití 80GB ploten namísto menších 60GB (maximální kapacita 250GB) a také modely s podporou rozhraní Serial ATA.

Řada 7K250, stejně jako 180GXP, oplývá řadou zajímavých technologií. Tak například „tag ‚n seek“ – zjednodušeně se jedná o postup zpracování příchozích řídících příkazů a jejich vzájemné uspořádání tak, aby je bylo možné následně provést s co největší rychlostí a efektivitou (jedná se o pokročilou technologii ne nepodobnou některým postupům ze světa SCSI disků). Známá fluidní ložiska FDB v motorech se podílejí na snížené provozní hlučnosti 2.6 belů. Tento konkrétní model je připraven na rozhraní ATA-6 a dosahuje průměrné přístupové doby 8.8ms

Disky této nové řady najdou uplatnění téměř všude – lze je použít ve výkonnějších desktopech i levnějších serverech, pro moderní hry a náročné aplikace i pro nelineární editování video záznamů. Pokud dva disky zapojíte do RAID 0 pole (např. na deskách vybavených Promise nebo HighPoint řadičem), mile Vás překvapí rychlost bootování, nabíhání Vašich aplikací a her. Jedná se o disky s nejmenší spotřebou a vyzařováním tepla mezi vysoce výkonnými IDE disky.

Všimli jste si toho, že disky s kapacitou 160 GB mají v současné době nejlepší poměr ceny/kapacita? Koukněte se třeba Czech Computer – Pevné disky PATA.

Hitachi Deskstar 7K250
80 GB / 1669 Kč = 20,86 Kč/GB (2 MB cache)
120 GB / 2260 Kč = 18,83 Kč/GB (8 MB cache)
160 GB / 2470 Kč = 15,44 Kč/GB (8 MB cache)
200 GB / 3474 Kč = 18,76 Kč/GB (8 MB cache)
250 GB / 4508 Kč = 18,03 Kč/GB (8 MB cache)
400 GB / 10920 Kč = 27,30 Kč/GB (8 MB cache)

Rychlý, ale hlučný?

Chod disku je velmi tichý, překvapil mě však hlučný seek a protože už jsem někde četl o AAM, ihned jsem našel potřebné informace.

AAM (Automatic Acoustic Management) je technologie, díky které je možné regulovat hlučnost a z toho odvozený výkon pevných disků. Pokud chcete snížit hlučnost nebo naopak poněkud zvýšit výkon vašeho pevného disku (a nevadí vám trochu hlasitější projev), určitě si přečtěte AAM: pane, je libo tichý nebo rychlý disk?.

Disk jsem nejdříve zkusil otestovat prográmkem HD Tach, provedl ztišení disku, resp. snížení rychlosti pohybu hlaviček a po opětovném otestování musím konstatovat, že zatímco hluk vydává výrazně nižší, změna v rychlosti se téměř neprojevila.

Kopii disku prosím

Pak už jen zbývalo udělat kopii disku. Dříve jsem měl možnost používat Symantec Norton Ghost, ale při startu z bootovacího CD si neuměl poradit s mojí síťovou kartou v notebooku a ani se mi nepodařilo ho naučit pracovat s žádnými vhodnými DOS drivery.

Všiml jsem si, že spousta lidí vychvaluje program Actronis TrueImage, který nabízí dokonce i 15-ti denní zkušební verzi. Vyzkoušel jsem a musím pochválit. Kopie téměř plného 120 GB disku trvala 45 minut, takže do 15-ti denní zkušební doby jsem se hravě vešel.

Mimochodem Acronis TrueImage si s mojí síťovou kartou v notebooku poradil hravě. Jen do té sítě jsem se zatím nepřipojil, ale s tím si ještě musím pohrát!

Pochvalu složil i Radek Hulán, když napsal Acronis – upgrade disku za 10 minut. O konkurenčním Symantec Norton Ghost napsal David Máte zagoustováno?.

Za $49,99 dobrá investice! U nás je k sehnání za 1369 Kč (bez 19% DPH). Budu o tom uvažovat především proto, že se po jednom nečekaném pádu disku v notebooku snažím dělat pravidelně zálohy image disku!

Proč vlastně nový disk?

  • Nová záruka 36 měsíců (přestože Seagate má 5 let, reálně však také 36 měsíců…)
  • Zvýšení kapacity a zrychlení.
  • Možnost výhodně se zbavit stávajícího disku.
  • Chuť vyzkoušet disk o kterém se mluví v superlativech.

Tak se mi zdá, že to je zatím ten nejdelší článek, který jsem dal dohromady!

Prochaine | 19:32 | Nezařazené | Komentáře