Pondělí, 13. června 2011

Proč je nutná důchodová reforma



Důchodová reforma je nutná především proto, že současný průběžný systém nefunguje. Abych ukázal, proč nefunguje, stačí pochopit dvě čísla. Jedná se o střední délku života a věk odchodu do důchodu. Pokud jsou tyto dvě veličiny nastaveny správně, může průběžný systém bez problému fungovat a dokonce za určitých okolností generovat zisk. (Důležitá je samozřejmě také výše odvodů do systému a výše následné penze, ale to prozatím ignorujme.)

Zatímco věk odchodu do důchodu lze poměrně snadno měnit (i když se spousta lidí bude hádat), naopak střední délka života je daná a nic s ní neuděláme a ještě se (vzhledem ke kvalitě našeho života a s ohledem na zdravotní péči) bude dále zvyšovat.

Udělal jsem si tu práci a našel jsem čísla, která Vás možná dost překvapí. V roce 1928 odcházeli muži do důchodu v 65ti letech – zdrojem je Bakalářská práce Vladislavy Strnadové. Za určitých okolností to mohlo být i dříve. Zákony si můžete bez problému nastudovat dle potřeby. Pro náš výpočet bude toto číslo stačit. Zajímavé je, že s časem se nejdříve tento věk začal snižovat k 60ti letům a následně opět zvyšovat na dnešních 65 let. Ve výsledku je tedy na stejné úrovni jako byl před 80ti lety.

Střední délku života jsem nalezl v článku Demografická bublina a dovoluji si přebrat použitý obrázek:

Z tohoto grafu je vidět, že zatímco střední délka života mužů v ČR v roce 1928 byla kolem 53 let, dnešní důchodci se dožívají v průměru 73 let. Takže zatímco v roce 1928 byla velká šance, že umřete 12 let předtím, než budete mír nárok na penzi, v roce 2011 se pravděpodobně důchodu bez problému dožijete a ještě si jej budete moci 8 let užívat. Za posledních 80 let se střední délka našeho života prodloužila o 20 let a věk odchodu do důchodu zůstal přitom na stejné úrovni.

U žen je rozdíl ještě vyšší. Bezdětné ženy se v roce 1928 dožívaly věku kolem 55 let, dnes se dožívají věku 80 let, tj. o 25 více. Do důchodu odcházely v roce 1923 ve věku 65 let, bezdětná žena která se v tomto roce stane důchodcem má věk 61 let. Což znamená, že v důchodu stráví v průměru 19 let – což je dost nepřesné číslo, protože za 19 let bude střední délka života u žen v ČR kolem 84 let…

Samozřejmě je nesmysl, aby lidé chodili do důchodu ve věku 85ti let – o to se dokáže postarat výše odvodů a výše důchodů; ale právě proto je nutná komplexní reforma, jejíchž cílem nebude pouze posun důchodového věku.

Prochaine | 20:12 | Finance | Komentáře