Neděle, 25. července 2010

Domácí datové úložiště



Někdy v září 2008 jsem zrušil domácí server (ve které jsem v té době měl diskovou kapacitu 2× 750 GB) a rozhodl se pro síťový disk (NAS) od Synology, se kterým jsme měl velmi dobré zkušenosti, neb jej využívalo hned několik mých zákazníků.

Ohledně úložiště jsem měl několik požadavků – v první řadě jsem chtěl mít data uložena v RAID 5 pro případ fyzického poškození disku (a cenově mi v té době nejlépe vycházela varianta 4× 750 GB). Úložiště mělo umět pracovat přes SMB protokol (aby data byla přístupná odkudkoliv ze sítě). Chtěl jsem, aby mělo nízkou spotřebu a umělo pracovat i jako tiskový server. A kdyby navíc umělo například CVS, tak by to byl už jen příjemný bonus.

Měl jsem možnost pořízení čtyř-diskového Synology CS407 za výhodnou cenu (bazarový kousek z velkoobchodu), ale bohužel v balení chybělo pár kabelů, které jsem si nejprve dobastlil doma a nakonec si je nechal poslat přímo od výrobce z Taiwanu (viz Asie – pro zákazníka první poslední). Zpočátku jsem jej osadil 4× 750 GB a časem jednotlivé disky měnil za 1 TB.

Synology umí poměrně hodně věcí, takže to vezmu jen ve zkratce: FTP Station, Web Station (apache, php, mysql), Surveillance Station (dohledové centrum pro IP kamery), Photo Station, Download Station (http, torrent, ftp, rapidshare, …), Audio Station (poslouchání hudby přes USB repro), DLNA/UPnP Media Server, iTunes Server a Printer Server. Běží na něm Linux a spousta věcí se tam dá nakonfigurovat a upravit – v mém případě například právě CVS a pár záznamů v cronu, pro automatizované úlohy. Možná ještě někdy o všech funkcích Synology něco napíšu – prozatím se můžete podívat na Synology DiskStation Manager. Další (doma běžící) server přestal být naprosto potřebný. A to jsem nejprve myslel, že FTP či web nebudu vůbec potřebovat :-).

To, že Synology umí zapojit disky do JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5 (i hot spare!), RAID 6 nebo RAID 10 už beru jako samozřejmost. Ale někdy oceníte takové vychytávky, jako iSCSI nebo SNMP či připojení externího USB disku. Super je také podpora pro UPS. A třešničkou je, že tyto funkce umí většina zařízení a váží se jen na verzi firmware. Někdy se o tom vážně musím rozepsat…

2010

Letos v lednu mi už nestačila rychlost postaršího modelu a rozhodl jsem zainvestovat do budoucna – pořídil jsem si Synology DS509+. Pěti-diskový model s rychlostí 55MB/s pro čtení a 39MB/s pro zápis (předchozí CS407 měl rychlost 25MB/s a 15 MB/s). Nejvíc mě mrzí, že asi týden po tom, co jsem jej nakoupil, představil Synology (a ihned začal prodávat za stejnou cenu) nový model DS1010+, který má skoro dvojnásobnou rychlost :-(.

Nejprve jsem uvažoval, že disk vybavím čtyřmi 1 TB disky v RAID5, ale vyšlo mi, že výhodnější (a levnější) bude použít tři 1,5 TB disky – konkrétně Samsung HD154UI, které jsou kompatibilní (tj. jsou na seznamu vyzkoušených disků) a mají výtečnou cenu – k dnešnímu dni 1620 Kč bez DPH. Čtvrtý disk jsem nakonec v červnu skutečně přidal, takže současná kapacita je 4 TB v RAID 5 (ve skutečnosti by to mělo být asi 4,5 TB, ale sami víte, jak to s těmi TB nakonec je.) Výhodou je pátá volná pozice, kterou mohu v případě potřeby doplnit dalším diskem do RAIDu nebo využít pro zálohování nejdůležitějších věcí. Příjemnou vychytávkou profesionálních řad od Synology je také možnost rozšíření „expanzní polici“, neboli podobnou krabici ve které je dalších 5 pozic a připojuje se přes eSATA.

Pokračování příště…

Prochaine | 20:09 | Hardware | Komentáře