Neděle, 27. listopadu 2005

O mobilním obsahu a mikroplatbách



Nestačím se divit z čeho všeho se dá dnes dělat business…

O mobilním obsahu

Dlouho jsem si nabídek na možnost získání vyzvánění nebo obrázků (v dobách telefonů Nokia 5110 a 6110 to byla loga) pro mobilní telefony nevšímal. Dnes na tento fenomén narážím na každém kroku. V televizi, v časopisech a pochopitelně i na Internetu.

Proboha kdo je schopen zaplatit řekněme 50 Kč za vyzvánění, které se lze zdarma stáhnout z Internetu a běhěm několika vteřin nahrát do telefonu svépomocí? Kdo platí třeba 50 Kč za tapetu, kterou si opět zdarma stáhne z Internetu.

Svého času jsme si vyzvánění nebo loga posílali ve škole navzájem – kdo to neuměl nebo neměl potřebný kabel, nechal si to poslat hudbu nebo logo od kolegy, který toto uměl. Dnes už je běžné, že telefon má bluetooth, infraprot nebo alespoň kabel z základní výbavě – já osobně bych si telefon bez bluetooth nekoupil!

O mikroplatbách

S obsahem pro mobilní telefony hodně úzce souvisí mikroplatby a zajímavý komentář k nově vzniklé službě Pipay jsem našel u spotu Tisková zpráva: Internetový mikroplatební systém Pipay.cz a MT SMS, kde je pěkně vidět, kolik vlastně jaká platba stojí dodavatele služby.

Na první pohled se zdá, že platba pomocí SMS musí být jasně nejvýhodnější. Příklad hovoří o případu, kdy dodavatel služby chce získat 50 Kč. Přes PayPal by koncový zákazník zaplatil 55 Kč, při platbě platební kartou 60 Kč a při platbě pomocí SMS by služba vyšla zákazníka na 200 Kč…

Prochaine | 23:07 | Nezařazené | Komentáře