Pondělí, 7. listopadu 2005

Ptačí chřipka?



Minulý víkend jsem si přečetl (via Marigold: Webové drobky) velmi zajímavý článek o ptačí chřipce, cituji:

I když H5N1 „ptačí chřipky“ mezitím jako většina chřipkových virů mutoval, jeho lidská forma od roku 2003 až dodnes nakazila přesně 116 lidí. Ano. Přečtěte to znovu: 116 lidí. Ve většině případů zemědělců chovajících drůbež (anebo členů jejich rodin), žijících v ne právě hygienických podmínkách asijských zemí. Mnozí z nich doslova bydlí se slepicemi.

Od roku 2003 ku dnešnímu dni virus H5N1 „ptačí chřipky“, zabil přesně 60 lidí. Znovu k zapamatování: celosvětově došlo jen k 60 úmrtím na ptačí chřipku, většina z nich izolovaně v asijských zemích kde hygienická opatření nedosahují právě prvotřídní světové kvality.

Dnes jsem se ale pobavil, když na iDnes vyšel článek s názvem Paniku kolem ptačí chřipky zneužívají překupníci. Ale nikdo neříká, že Paniku kolem ptačí chřipky zneužívají farmaceutické firmy!!! Všímáte se, že jakmile máte na nějakou takovou záležitost bumážku, tak je vše v pořádku?

Tamiflu, lék na ptačí chřipku, je vyprodán a výrobci léčiv nestačí pokrýt poptávku.
Ptačí chřipka potvrzena, Evropa chystá obranu

Hrozba ptačí chřipky zjednala obrovskou popularitu preparátu Tamiflu, který vyrábí švýcarská firma Roche. Málokdo ovšem ví, že Roche pouze koupila licenci na tento lék. Vyvinula jej americká firma Gilead Sciences. To není náhoda. Americký náskok před zbytkem světa je v oblasti farmaceutického výzkumu drtivější než v kterékoli jiné oblasti včetně leteckého a zbrojního průmyslu.
Ptačí chřipka a regulace nájemného

Dále například:

Prochaine | 23:48 | Nezařazené | Komentáře