Neděle, 7. srpna 2005

Bydlím – Výběr pračky



V lednovém spotu Bydlím – Výběr mikrovlnky jsem sliboval, že přiblížím jak jsem vybíral myčku. Tu mám již půl roku doma, ale k sepsání zkušeností jsem se zatím nedostal. Snad zatím vyhovím informací, jak jsem vybíral pračku.

Zajímavý článek na toto téma sepsal Patrick Zandl a naleznete ho pod názvem Které Bílé zboží je nejbělejší. Ve zkratce zde srovnává přibližně 15 internetových obchodů s bílou technikou.

Vybíral jsem podle následujících parametrů:

  • Hloubka Pračka je zatím v malé koupelně, ale chystám rekonstrukci jádra a počítám, že pak nebude pračka v koupelně, ale v jiném koutě do kterého si nechám zařídit přípojku vody a odpadu. Pračka bude sloužit jistě dlouho, takže to ten rok ještě vydržím. Navíc na úzkou (40 cm) pračku nelze umístit sušička. Příjemnou výhodou je kapacita až 6 kg prádla.
  • Rychlost Zatím nemám sušičku, ale časem si ji možná pořídím. Takže rychlost alespoň 1000 otáček.
  • Aqua-stop Může pomoci proti vytopení sousedů… Mám ho i na myčce.
  • Display + Odložený start Alespoň základní informace o času do ukončení praní se může hodit. Navíc odložený start. Na čas do dokončení programu jsem si zvykl u myčky, ale odložený start tam nemám.
  • Ovládání Upřímně jsem měl vždy respekt (bál jsem se jich) před jakoukoliv pračkou, která se ovládala a řídila hodinovým strojkem, kde se vše nastavuje otočením kolečka do náhodných poloh, které nedávají smysl. Proto jsem zvolil modernější přístup.
  • Úsporná Samozřejmostí bylo, aby vybraný spotřebič vyhovoval energetické třídě A. Vybraná pračka vyhovuje dokonce třídě A+, což znamená o 10% nižší hodnoty než u A. Spotřeba vody je 49 litrů a 1,02 kWh elektrické energie. Pochopitelně záleží na typu pracího programu, ale uvádím hodnoty, které jsou všude prezentovány. Podle manuálu odpovídá tato spotřeba programu „Barevné 60 °C Skvrny + Intenzivní“.

Vybral jsem nakonec Bosch WFO 2042. Dodavatele jsem hledal pomocí služeb zbozi.seznam.cz, zbozi.centrum.cz nebo www.srovnanicen.cz. Rozdíly v jednotlivých obchodech nejsou zanedbatelné, přes 2200 Kč. Každopádně je také dobré brát ohledy na kvalitu služeb, které jednotlivé obchody nabízí – například komfort@MALL!

Já sám jsem nakoupil na Korunce. Pračku měli skladem, objednával jsem ve středu v pátek byla pračka doma. Výsledná cena byla 13 990 Kč.

Prochaine | 22:39 | Nezařazené | Komentáře