Středa, 16. února 2005

Bydlím – Zkusme to bez drátů (2)



Před dvěma týdny jsem si pořídil U.S. Robotics Wireless Turbo Access Point & Router pro rovedení připojení k Internetu na více počítačů – spot Bydlím – Zkusme to bez drátů.

Bohužel má tento router své mouchy. Padá. A to celkem hodně. Pokud je nahrán poslední firmware 1.64b34 a při spuštěném Psi (Jabber klient, bez kterého bych se možná obešel) nebo při telefonování přes Skype (bez kterého bych se neobešel) prostě padá. A při bezdrátovém připojení trvá nahození, znovu-připojení a nastavení připojení přes DHCP přes 10 vteřin. Bohužel nepomohlo žádné googlování ani nastavení. Jen jsem zjistil, že s tím má problém spousta dalších uživatelů.

Pomohl až návrat na starší verzi firmware 1.21h. Kde pro změnu uplně korektně nefunguje nastavení WEP, což je u bezdrátového zařízení, umístěného takřka v centru Prahy a kde v okolí vidím další 3 sítě (přes interní anténu v notebooku), celkem velký problém. Zatím to řeším přes MAC restrikce, ale to nelze napořád. Například MAC restrikce fungují jak na ethernet tak na wireless port. Takže i když chci připojit nějaký notebook přes kabel, musím mít správně nastavenou MAC adresu. A protože jsem tu měl minulý týden dva různé notebooky od zákazníků a tento týden další dva, mám s tímto nastavováním spoustu práce.

Včera jsem se rozhodl a objednal konkurenční výrobek od společnosti Netgear a to WGR614 – Cable/DSL Wireless Router 54 Mbps/2.4 GHz v sadě s WG111 – 54 Mbps Wireless USB 2.0 Adapter Celá sada má označení WGB111 – 54 Mbps Wireless Router and USB 2.0 Adapter Kit.

O podrobnostech se rozepíši později.

Doplněno o 2,5 hodiny později

Při následném Googlování jsem nalezl doporučení na firmware 1.57. Tváří se stabilně a lze nastavit i tolik potřebné šifrování WEP. Při prvním pokusu o odeslání doplnění tohoto spotu jsem však narazil na jiný problém. Tento firmware neumožňuje u webových formulářů POST ani GET dat o velikosti větších než asi 1 kB. Takže nejenom, že jsem nemohl odeslat tento příspěvek, ani poslat přes FTP malý (6 kB) HTML dokument na zákaznický server, dokonce jsem ani nemohl změnit firmware :-(.

Nakonec pomohl Google a změna MTU na hodnotu 1400. Takže mám funkční firmware, ale pro změnu musím na každém počítači, který chci připojit změnit nastavení MTU.

Ptám se sám sebe… Proč???

Prochaine | 10:49 | Nezařazené | Komentáře