Neděle, 6. února 2005

Testuji jEdit



V polovině října jsem našel seznam všech možných editorů pro PHP (spot Editory pro PHP) s cílem naleznout něco nového, co mi bude vyhovovat.

Sám používám EditPlus. Je to kvalitní, malý a rychlý editor, který umí vše, co mohu potřebovat. Je fakt, že nejsem v tomto ohledu příliš náročný. Počítadlo řádků, hledání a nahrazování s možností použití regulárních výrazů, zvýraznění syntaxe, zobrazování tabulátorů a mezer. A co je nejdůležitější – startuje mžikem oka a v operační paměti zabírá pod 5 MB. Bohužel jeho vývoj se v podstatě zastavil a již delší dobu hledám náhradu.

Několikrát jsem zkoušel použít kvalitní editor SciTE, který si každý může nastavit a upravit naprosto dle své chuti. Právě tato neomezená možnost úprav byla obvykle tím, co mě vždy zaručeně odradilo. Měl jsem v ruce polotovar a neměl nikoho, kdo by mi poradil jak z něj vytvořit plnohodnotný vývojový nástroj.

Radek Hulán v týdnu uveřejnil spot jEdit – editor, co je schopen nahradit PSPad, který jsem se až do soboty snažil ignorovat. Již z předchozích spotů jsem o existenci jEdit věděl, ale na rovinu se přiznám, že mě vždy odrazovalo cokoliv, co mělo něco společněho s Javou.

Až v sobotu jsem se přinutil jEdit vyzkoušet a dnes musím říct, že to rozhodně za vyzkoušení stálo. Běhá rychle, vypadá stabilně, má veškeré potřebné vlastnosti a funkce. Teď je jen otázkou času, zda se s ním naučím produktivně pracovat.

Prochaine | 13:27 | Nezařazené | Komentáře