Úterý, 7. prosince 2004

Spousta práce se zabydlením



Nákup nového počítače bohužel provází jedna velká a nepříjemná záležitost, která by se dala shrnout do jediné věty: „Lepší vyhořet“.

Jak jste jistě pochopili, jedná se o zkopírování nezbytných dat, instalace a následné nastavení prostředí na novém počítači. Před třemi lety seznam položek, který jsem nezbytně potřeboval nastavit na čistém systému čítal asi 24 bodů. Dnes těch bodů není o mnoho více, bohužel však zabírají mnohem více času.

Hrubé přestěhování jsem měl hotové dnes odpoledne, řekněme po 12 hodinách práce. Už mi běhal i Apache s PHP a MySQL databází. Bylo připojené PDA, stahovala se pošta a běhalo i ICQ, Jabber a Skype. Bohužel jsem v tom okamžiku zjistil, že z neznámého důvodu neběhá Suspend (úsporný režim) a ani Hibernace (režim spánku), což je ještě horší a bez toho není možné notebook pořádně provozovat.

Po několika hodinách pokusů o nápravu, které čítaly přeinstalaci grafické karty, spouštění Windows v diagnostickém režimu (kdy běží jen nejnutnější součásti systému) a odstranění Service Pack 2, jsem se rozhodl pokusit se opravit instalaci systému. Mé záložní CD se systémem bohužel neumělo poslechnout sériové číslo nalepené na spodní straně počítače, takže jsem musel rozbalit originál CD, které naopak neobsahovalo Service Pack 2.

A i zde se objevil problém a instalace se vždy při 34. minutě zastavila, přestože se vše tvářilo v pořádku.

Pokračování příště…

Doplněno ve středu 0:50

Naštěstí jsem si prozíravě ihned po vybalení udělal kopii disku, takže jsem se hezky vrátil o 12 hodin zpět, začal jsem instalovat nanovo a pravidelně testuji zda Suspend a Hibernace funguje.

Mimochodem – při instalaci Apache jsem zjistil, že mi ICQ, Jabber nebo Skype blokuje port 80 a 443. Po vypnutí těchto tří aplikací proběhla instalace Apache v pořádku. Bude tedy vhodné nainstalovat i nějaký pořádný firewall…

Doplněno ve středu 15:35

Systém je vzorově zprovozněn. Měl bych si asi udělat kopii disku. Zajímavé je, že jedinou aplikaci, kterou jsem napodruhé neinstaloval je Kerio 2.1.4 :-(. Zatím používám firewall ve Windows, ale jak říkám – bylo by vhodné se porozhlédnout po jiném.

Prochaine | 22:31 | Nezařazené | Komentáře