Úterý, 5. října 2004

Realita antispamového zákona



Pan I. S. mi dnes zasla typický český spam:

Přejeme Vám dobrý den,
Nejprve se Vám omlouváme za nevyžádaný mail. Vaši e-mailovou adresu jsme získali ve veřejně dostupné databázi firem na internetu, kde jste se registrovali. Pokud Vás tento mail obtěžuje, prosím, na následující adrese zadejte Vaši adresu a my ji za databáze okamžitě odstraníme.

Následuje reklamní sdělení

Odpovědel jsem:

Dobrý den,

rád bych Vás ubezpečil, že tento mail, který jsem včera dostal JE nevyžádáná reklama a to podle paragrafu 7 odstavec 2 zákona 480/2004 Sb.

Cituji:
(2) Nejde-li o případ podle odstavce 1, je elektronické prostředky zakázáno použít pro šíření nevyžádaných obchodních sdělení; nevyžádané šíření obchodních sdělení není povoleno bez prokazatelného souhlasu adresáta.

Prosím o Vaše vyjádření.

Nebudete věřit, co mi pan I. S. zaslal zpět:

Tuto reklamu jsem Vám neposlal jako nějakou spamovou nabídku, ale jako pokus Vás seznámit přímo s Vaší firmou. Jak jste si jistě všiml, záměrně neopoužívám žádný vložený kód HTML ani jiné odkazy na internet, aby velikost zprávy (necelé 4kB), kterou jsem Vám poslal byla co nejmenší a nezpůsobila Vám škodu. Tento mail byl a bude jediný, který jste od nás dostali, pokud si to dál nebudete přát.
Pokud Vás naše zpráva natolik obtěžovala, prosím, přijměte ještě jednou moji omluvu. Váš e-mail jsem z našeho seznamu vyřadil a příští rok Vám již od nás nabídka nepřijde.

Závěr si tentokrát udělejte sami.

Doplněno o pár minut později

Po chvilce mi přišel další takový mail. Předmět zprávy (Subject) obsahoval text:

Obchodni sdeleni: Nabidka . . . . .

Dále následoval text:

Vážená paní, Vážený pane,

získali jsme Vaši e-mailovou adresu od databázové společnosti a rádi bychom se zeptali, zda souhlasíte s tím, aby společnost ARKO projekt s.r.o. využívala Vaši e-mailovou adresu pro potřeby šíření různých obchodních sdělení Vaší společnosti. Při každém takovém obchodním sdělení Vám poskytneme možnost svůj souhlas odvolat. Pokud nám svůj souhlas poskytnete, budeme předpokládat, že jste jej poskytl(a) na dobu neurčitou až do jeho odvolání.

To už si z nás vážně dělají legraci. Moc dobře vědí, že se jedná o obchodní sdělení, neboli reklamní mail a moc dobře vědí, že na zaslání takového mailu potřebují souhlas. Můj souhlas nemají a přesto takové maily posílají.

Doplněno 7. října 2004

Na mojí namitku, stejnou jako v horním případě jsem dnes dostal následující odpověď:

Vasi adresu jsme ziskali z verejne dostupnych zdroju. Domnivame se, ze e-mail o velikosti 27 kb Vam nenavysuje naklady na provoz internetu. Na Vasi zadost Vas e-mail vyradime z databaze a timto se Vam omlouvame za pripadne zpusobene problemy.
Prochaine | 19:14 | Nezařazené | Komentáře