Středa, 22. září 2004

Zkušenost s Acronis TrueImage



Při instalaci nového disku Hitachi Deskstar 7K250 jsem pro naklonování dat použil zkušební verzi programu Actronis TrueImage, konkrétně ve verzi 8.0.

Chválím dobře udělaný a podrobný manuál ve formátu PDF s rozsahem 78 stránek.

The unique technology developed by Acronis and implemented in Acronis True Image allows you to create exact, sector-by-sector disk images and restore their content directly from Windows without the reboots typical for similar products.

Tuto vlastnost má i například PowerQuest Drive Image 7.0, ale jeho speciální driver, který běží stále na pozadí zabírá více paměti a vytvoření image je trošku pomalejší.

Vytvoření image disku na notebooku, kde bylo přibližně 20 GB dat s uložením na server přes LAN trvalo asi 40 minut a image má asi 15,8 GB. Stejná záloha přes PowerQuest Drive Image zabírala 18,2 GB. Není problém jakékoliv rozdělení třeba po 700 MB (CD) nebo 4,7 GB (DVD) a nativní vypálení s automatickou kontrolou velikosti medií je samozřejmostí.

Acronis True Image can create incremental images.

Note: An incremental image created after a disk is defragmented might be considerably larger than usual. This is because the defragmentation program changes file locations on disk and incremental images reflect these changes.

Tuto vlastnost již PowerQuest Drive Image 7.0 nemá a teprve uvidím, zda je skutečně použitelná a bude možné provadět zálohu disku pravidelněji.

Další vlastností běžnou u podobných programů je vytvoření bootovacího CD, pomocí kterého lze bezproblému zálohovat a obnovovat disky. Přestože toto bootovací CD běží na Linuxu, vypadá pracovní prostředí jako Windows XP. Stačí však trojhmat CTRL+ALT+F2 na konzoli a zpátky CTRL+ALT+F1 do GUI aby bylo jasno.

Bootovací CD bez problému našlo všechny síťové karty, které jsem mu předhodil a dokázal se bez problému připojit na sdílené disky na lokální síti a uložit na ně image.

Záloha 90 GB dat z disku na disk trvala asi 45 minut.

PowerQuest už není co býval?

On December 5, 2003, Symantec Corporation acquired the technology and interests of PowerQuest Corporation.

Pak se vysvětluje, proč link na PowerQuest Drive Image smřuje na Symantec Norton Ghost.

Prochaine | 11:18 | Nezařazené | Komentáře