Středa, 15. září 2004

Omezení CDMA u P2P sítí – doplněno



Zdá se, že Eurotel provedl výrazné omezení provozu služby Eurotel Data Expres (běžně označené jako CDMA) u připojení na P2P sítě, například DirectConnect a všichni jistě moc dobře vědí, k čemou jsou tyto výměnné sítě využívány.

Výsledkem je na jednu stranu snížení rychlosti u konkrétního typu připojení (patrně podle použitých portů), na druhou stranu se objevují hlasy potvrzující výrazné urychlení ostatních činností, jako je prohlížení stránek a stahování mailů.

Faktem zůstává, že pokud Eurotel službu inzeruje jako neomezené připojení k Internetu, tak by to měl asi splnit, popřípadě nasadit neoblíbené FUP či jiné limity.

Na stránce Eurotel Data Expres se mimo jiné píše:

Hudbu, video i další formy multimediální zábavy budete stahovat velmi rychle.

Bohužel spousta uživatelů si tuto službu již pořídila s 12-ti měsíčním úpisem a jistě nebudou nadšeni, že se mění pravidla uprostřed hry. A jestli si někdo přes P2P sítě stahuje třeba nejnovější distribuci oblíbeného Linuxu může být každému jedno. Například já jsem si přes DC stáhnul Service Pack 2.

A že se jedná o horké téma je patrné z počtu reakcí v diskuzích k tomuto tématu.

Doplněno oficiální vyjádření

Praha, 16. září 2004 – Společnost Eurotel Praha, spol. s r. o., přistoupila po vyhodnocení provozu za více než měsíc fungování služby Eurotel Data Expres k zavedení rychlostní limitu. Půjde o omezení rychlosti při využití některých typů služeb, které nadměrně zatěžují přenosové kapacity, a tím pádem zhoršují podmínky využívání běžných internetových služeb pro ostatní zákazníky. Přesto se snažíme vyjít vstříc relativně malé skupince zákazníků, která manipuluje s velkými objemy dat v rámci výměnných sítí, a proto toto opatření nebude platit v době nízkého provozu od 1:00 do 9:00 hodin. Opatření bude zavedeno od pátku 17. 9. 2004.

Testování uvedeného opatření ukázalo, že došlo ke snížení celkového provozu v síti o více než 20 %, a tím ke zvýšení rychlosti „uplink“ kanálu na uživatele. V konečném důsledku bude tedy pro většinu zákazníků zavedení tohoto opatření znamenat zvýšení přenosové rychlosti.

Prochaine | 17:24 | Nezařazené | Komentáře