Úterý, 1. května 2007

Opět nový router



Nedávno jsem začal uvažovat o novém routeru. Ten současný (Netgear WGR614) jsem v únoru 2005 koupil na Amazonu a vlastně jsem s ním byl naprosto spokojen. Po zkušenostech s routery USRobotics, Asus, Linksys a Micronet to byla první značka, se kterou nebyl (zatím) žádný problém. Druhou spolehlivou značku, se kterou jsem se setkal až loni v prosinci je Belkin – ačkoliv i ten u jednoho zákazníka trošku zlobí a po měsíci provozu zapomíná přes DHCP předávat správné DNS.

Se svým stávajícím routerem jsem byl sice spokojen, ale poohlížel jsem se po gigabitovém řešení – současně jsem chtěl minimalizovat počet potřebných zařízení, takže doplnit stávající router gigabitovým switchem jsem nechtěl. Všiml jsem si, že Belkin a Netgear již taková řešení vyrábí, ale ceny v čechách jsou trochu mimo (velkoobchodní ceny: Belkin za 3000 Kč bez DPH, Netgear za 3400 Kč bez DPH).

Zkusil jsem tedy eBay a během týdne se mi podařilo jeden Netgear WNR854T vydražit za $81 (včetně poštovného po USA), během dvou dnů byl v Kalifornii u Zásilkové služby, u které mám vedenou poštovní schránku a za deset dnů byl router v Praze.

Netgear WNR854T má stejné funkce jako můj starý router s následujícími rozdíly: jiný design, nemá externí anténu, umí 802.11n a má gigabitový switch. Jinak vše při starém. A ještě něco – ten starý byl dodán s adaptérem na 120V a 60Hz, takže jsem si k němu musel pořídit napájecí zdroj s parametry 12V a 1A, což nebyla žádná hračka. Tento router má u sebe zdroj 100–240V a 50–60Hz – přestože dokumentace hovořila jinak. Naštěstí stačí pořídit redukci a vše poběží.

V úvahu ještě přicházel Linksys Wireless-N Gigabit Security VPN Router, který má v sobě podporu VPN na hardwarové úrovni, což by byla docela vítaná vlastnost po nepříjemných zkušenostech s VPN pod Windows XP – ale cena je přes 4.600 Kč bez DPH.

Když se loni na podzim po novém routeru porozhlížel Jirka Macich (Hledá se router zn. kvalitní všeuměl) tak měl také požadavek, aby router byl gigabitový, ale následně z tohoto požadavku odstoupil s tím, že je to zbytečné. Nemyslím si to. Sice mám k routeru připojen vlastně jen server (a ani není zatím připojen gigabitem), ale do budoucna se to určitě hodí.

A můj starý router bude k mání na Aukru. Pokud o něj máte zájem, tak si hlídejte mé aukce: Aukro.cz - Aukce Online

Související články

Prochaine | 15:29 | Hardware | Komentáře