Středa, 17. března 2004

Vízová politika USA



Je mi 25 let, sedmým rokem podnikám; během této doby jsem několik let studoval a pracoval na HPP. Mám stálý okruh pravidelných zákazníků, kterým poskytuji služby a zboží – zprostředkovaně i pro velké nadnárodní společnosti. Platím daně, 4 roky pravidelně splácím leasing, platím stavební spoření, spořím na důchodovém připojištění.

Požádal jsem v lednu o turistické vízum do USA, za účelem krátké dovolené, kterou jsem plánoval na červen. Pro pohovor, který se uskutečnil v polovině února, jsem měl připraveny všechny možné doklady, splátkové kalendáře a daňová přiznání za poslední 2 roky.

Konzulka se mě zeptala pouze na tři otázky:

  • Jste živnostník? Odpověď: ANO. V mém oboru je to celkem běžné..
  • Pracujete sám? Odpověď: ANO. Zaměstnance zatím nepotřebuji..
  • Bydlíte s rodiči? Odpověď: ANO. Dům u rodičů je dostatečně velký..

Výsledek: Nedostatečné sociální vazby na ČR. Žádost zamítnuta. Bez možnosti odvolání.

V listu papíru, který jsem dostal bylo mimo jiné: Chtěli bychom Vás ujistit, že Vaše žádost i dokumenty byly pečlivě zváženy dvěma americkými konsulárními uředníky. Zamítnuté žadosti jsou navíc přezkoumány potřetí, a to vedoucím celého konzulárního oddělení., O vízum můžete požádat znovu. Pokud se však zásadně nezmění Vaše situace, Vaše žádost nemusí opět uspět., atd..

Jen bych podotknul, že celý pohovor trval pouze 3 minuty a že mi nebyl dán prostor k vyjádření. Otázky byly účelové a vůbec nešlo o zjištění skutečného stavu, ale pouze o zamítnutí žadatele. Jednaní tedy bylo nedůstojné, proběhlo ve velkém stresu, úřednice stála neosobně za sklem a pocit celkového ponížení vyvrcholil razítkem do nového pasu s textem US Embassy Prague – Application Received – připadám si jako nějaký zločinec či terorista.

Zajímalo by mě, zda Česká republika chrání své občany proti podobným nedemokratickým postupům? Je skutečně pravda, že americká ambasáda zamíta přibližně 2% žádostí, jako jsem to četl v rozhovoru s bývalým velvyslancem v MF Dnes?

Snad mi ani nejde o 3.000 Kč a další náklady spojené se zařizovaním víza – jde mi o neuveřitelnou nespravedlnost, nerovnost a nemožnost ovlivnit celou záležitost. Za posledních 5 let jsem navštívil asi 11 zemí Evropy a za oceán nesmím?

Prochaine | 00:20 | Nezařazené | Komentáře