Úterý, 30. listopadu 2004

Výběr notebooku



Notebook je již vybraný, dokonce je již vyrobený a na cestě. Přesto popíši, jak jsem jej vybíral, jako pokračování spotu Notebook po třech letech.

Protože si počítač pořizuji především k práci a nemohu si dovolit být bez něj dny či dokonce týdny je pro mě nejdůležitějším parametrem rozsah a forma záruky. V této oblasti vítězí Dell na plné čáře. Protože s jejich výrobky mám již delší zkušenost, bylo o výběru značky rozhodnuto.

Nyní k jednotlivým technickým parametrům:

  • Display LCD
    Méně než 15“ není pro každodenní práci reálné. Současný notebook měl rozlišení 1600×1200 (UXGA) a chci minimálně stejné. Přiznám se, že mám z vybraného rozlišení trošku strach.
    → 15,4“ a 1920×1200 (WUXGA)
  • Procesor CPU
    Intel Pentium M (Centrino) patří mezi špičku. Jsou velmi úsporné a rychlé i při nízkých frekvencí. Nejnovější modely mají navíc 2 MB L2 cache. Rychlost procesoru už není tak důležitá.
    → Pentium M 735 (1,7 GHz, 2 MB cache, 400 MHz FSB)
  • Paměť RAM
    Minimum je 512 MB, rozšířitelných na 1 GB. Dell nabízí rozšíření až na 2 GB. Bohužel současné Dell Latitude modely umí pracovat jen s DDR 266 MHz. Jiní vyrobci umí i 333 MHz.
    → 512 MB DDR 266 MHz (rozšířitelné na 2 GB)
  • Pevný disk HDD
    Původním záměrem bylo na disku co nejvíce ušetřit a koupit si zvlášť Hitachi Travelstar 7K60, který nebyl dříve u Dellu k dostání. Tento disk se nakonec celkem bez problému podařilo do konfigurace zahrnout a dokonce za cenu, která mi vyrazila dech. Rozhodně bych si za ušetřené peníze tento disk nekoupil. Velikost disku není důležitá, stačilo by i 30 GB.
    → 60 GB Hitachi Travelstar 7K60 (7200 otáček)
  • Optická jednotka
    Floppy již definitivně není v kurzu. Možná si časem pořídím externí.
    CD/DVD v notebooku příliš nepoužívám. Nevím ani, kdy jsem naposledy vypaloval. Vše zvládám na domácím serveru, kde mám DVD±RW vypalovačku LG GSA-4120B.
    → DVD/CDRW Combo Drive (8 /24 )
  • Grafická karta
    Místo základní nVidia GeForce FX Go5200 se 32 MB DDR RAM jsem si chtěl připlatit minimálně za stejnou s dvojnásobkem paměti. Když jsem zjistil, že je v nabídce ještě jiný model, dlouho do noci (spíše do rána) jsem hledal nějaké informace a testy těchto grafických karet. Uvědomil jsem si, že karta je vlastně jediná komponenta, která by případně mohla celý systém brzdit a u notebooků je navíc téměř nevyměnitelná. Zatímco stávající GeForce2 Go! 32 MB zvládne v 3D Mark 2001 SE kolem 1120 bodů, vybraná karta prý umí kolem 10.000 bodů.
    → nVidia GeForce FX Go5650 (128 MB DDR RAM)
  • Bezdrátové řešení WLAN
    Pro nejbližších pár let bude určitě stačit 802.11 b/g. V opačném případě lze integrované řešení nahradit PCMCIA kartou. Pokud bych chtěl využít externí anténu, stejně bych si budu musel PCMCIA kartu pořídit.
    → Intel PRO Wireless 2200 802.11 b/g
  • Bluetooth
    Zde jsem trošku váhal, ale cena mě přesvědčila. Příplatil jsem si 700 Kč, abych měl bluetooth integrované přímo v počítači. Když už to tam bude, tak to jistě využiji, minimálně pro připojení mobilního telefonu.
    → Internal Bluetooth Card
  • Operační systém
    Současný notebook používá Windows 2000 ENG. Tehdy jsem o pár dnů prošvihnul nástup Windows XP do mé stávající modelové řady. A anglickou verzi jsem volil pro rychlejší dostupnost oprav a service packů.
    → Windows XP Professional – Czech
  • Záruka
    Morální životnost notebooku jsou tak tři roky. Do té doby určitě provedu upgrade. Vzhledem k tomu, že s notebookem cestuji minimálně, nepřiplácel jsem si za CompleteCare – narozdíl od PDA, kde jsem si CompleteCare objednal. Bohužel pozdě jsem zjistil, že nově tato služba zahrnuje i pojištění proti odcizení.
    → Záruka 3 roky NBD – oprava do příštího pracovního dne na místě

Tomuto výběru odpovídal model Dell Latitude D800, nástupce mého stávajícího model Latitude C810. Sestavit notebook je vlastně takové lego – projděte si Mini Recommended Spares List (Seznam součástek). Narozdíl od ostatních firem, které vytvoří miliony identických počítačů na sklad, od Dellu máte každý počítač originál na přání.

Notebook jsem objednával 24. listopadu, vyroben a odeslán z továrny byl 30. listopadu (včera). Předpokládáné datum dodání je 6. prosince.

Pamatujte si: Když už do něčeho investujete své peníze, tak nedělejte žádné kompromisy.

Doplněno 11. dubna 2005

Notebook v této konfiguraci mě přišel na 54 000 Kč bez DPH.

Prochaine | 23:47 | Nezařazené | Komentáře