Pondělí, 3. června 2013

Vltavská kaskáda během povodní



Že by Vltavská kaskáda měla zachránit Prahu před povodněmi je mýtus a od roku 2002 to snad už konečně všichni vědí. Nemohu si však pomoci ohledně toho, že na případné množství vody mohli být (hrázní) trochu připravení.

V článku Vltavské přehrady jsou plné. Kaskáda to zvládne, věří správa povodí tvrdí mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková, že nádrže na kaskádě už týden upouštěly vodu. Já tvrdím, že to není pravda.

Z následujících grafů je vidět, že k žádnému vypouštění nedocházelo a že ještě ve čtvrtek bylo hlavním cílem přehrad vyrábět elektrickou energii.

slapy Vodní nádrž Slapy

orlik Vodní nádrž Orlík

Místo, aby ve čtvrtek ráno obě přehrady vypouštěly na Prahu co nejvíce vody bylo (s ohledem na nulová protipovodňová opatření v Praze) možné, tak veškerou vodu akumulovaly v zásobním prostoru, aby přes den bylo možné (v době špiček) spustit turbíny.

Přitom přehrady mohly na Prahu už v té době pouštět kolem 350 m3/s vody, což s Berounkou (která v té době měla kolem 100 m3/s) to dělalo bezpečných 450 m3/s vody. Dokonce se domnívám, že by bylo možné za bezpečné považovat hodnoty kolem 500–750 m3/s vody – přesná čísla jsem zatím nenašel, ale někdo mi psal, že bezpečné by mohlo být až 1500 m3/s, což odpovídá 3. stupni povodňové aktivity a skoro 5ti-letému průměru (v Praze-Chuchli). Místo toho šlo ze Slap na Prahu až do sobotní půlnoci slabých 200 m3/s a ještě v neděli dopoledne asi 300 m3/s vody.

V článku Zareagovala Praha na nebezpečí povodně včas? pak Jiří Friedel, ředitel závodu Dolní Vltava, říká, že by se do razantnějšího upouštění z vltavských vodních děl rozhodně dříve nepustil: „Reagovali jsme na předpověď, kterou jsme měli k dispozici ve čtvrtek a pak v pátek… Nebyla žádná předpověď, která by ukazovala na tak velkou povodeň. Nebylo možné na tuto meteorologickou situaci reagovat dříve.“

Ještě doporučuji článek z roku 2002 Mýtus jménem Vltavská kaskáda a dnešní článek Vody je hodně, přehrady plné, ale v roce 2002 byla situace horší.

Doplněno

Premiér Petr Nečas by si mohl odpustit poznámku, že na přehradě Orlík je ještě značná rezerva – viz článek Vltavská kaskáda nemůže té povodni zabránit, řekl Nečas. Dle grafů je jasné, že ve 13. hodin již na Orlíku žádná rezerva nebyla.

Doplněno 5. 6. 2013

Abych byl přesný, tak v sobotu ráno (1. 6. 2013 v 7.00) byl na Orlíku stav 348,69 m.n.m., což dle tabulek odpovídá asi 600 mil. m3 vody. Vodu (na Slapy) začala přehrada pouštět v noci z neděle na pondělí a to za stavu 353,52 m.n.m., což odpovídá 714 mil. m3 vody. Těch sotva 5 m dělá docela divy a odpovídá to asi 114 mil. m3 vody.

 Detailní grafy

slapy-detail Slapy orlík-detail Orlík

Články na internetu

Prochaine | 21:45 | Povodně | Komentáře