Středa, 29. srpna 2007

Premiérův nacistický slovník



Premiér Mirek Topolánek nezřídka používá nepříliš šťastná slovní spojení, patrně odposlouchané na setkání přívrženců nacistického režimu. Kdyby ulétlo jedno slovíčko či věta, tak by se snad dalo zapomenout – ale uznáte, že toto už není náhoda.

Srpen 2003

V rozhovoru pro Lidové noviny označuje premiér předvolební sliby ČSSD jako osvětimskou lež. Celý rozhovor například zde: Vláda vydrží, říká Topolánek.

Červen 2005

O dva roky později pronesl „Neočekávejte ode mě nic jiného než noc dlouhých nožů. Ta prostě přijde.“ a myslel tím personální změny po případném volebním vítězství ODS.

Březen 2007

Na otázku zda od šéfa ČEZ Martina Romana dostal hodinky v hodnotě 300 000 Kč odpovídá novináři v SMS zprávě „Es kommt der Tag“ (Přijde den…) a stejnými slovy ve 30. letech Konrad Henlein vyzýval k připojení Sudet k Německé říši.

Červenec 2007

Premiér se na veřejnosti ukazuje v košili s výraznými číslicemi 18, což je oblíbený kryptogram holých lebek (iniciály Adolfa Hitlera podle pořadí písmen v abecedě), více zde: Premiérova košile záhadnou šifru neskrývá.

Úsměvné bylo také gesto zdviženého prostředníku směrem k ministru financí Miroslavu Kalouskovi, který později novinářům řekl: Ukazoval mi, že jsem jednička. Co na to říct?

Prochaine | 12:20 | Politika | Komentáře