Pondělí, 6. srpna 2007

Problémové USB



Předchozí článek Nepoužitelné počítače mi připoměl, že jsem chtěl napsat něco podobného o technologii USB.

USB (Universal Serial Bus) je úžasná věc. Pomocí jedné zdířky můžeme k počítači připojit téměř veškeré příslušenství – klávesnici, myš, webkameru, videokameru, fotoaparát, externí pevný disk, disketovou mechaniku, flash paměť, MP3 přehrávač, mobilní telefon, tiskárnu, modem, TV tuner, prostě cokoliv. Navíc nejste limitování a těchto zařízení můžete přes (USB huby) připojit až 127. Pokud používáte USB 2.0 tak nejste ani příliš omezeni rychlostí – 480 Mbps stačí i na video. minulý týden jsem instaloval server Dell PowerEdge SC440 a ten neumožňoval připojit klávesnici jinak než přes USB – hloupé, pokud používáte KVM přepínač bez USB.

USB vzniklo v roce 1996, ale většího nasazení se dočkalo po roce 1999 s příchodem Windows 98 Second Edition, které USB podporovalo, spolu s Plug and Play (anebo to bylo Plug and Pray?). V té době nebyla podpora příliš stabilní a občas se mohl objevit bluescreen, ale z těchto dětských nemocí se Microsoft vyškrábal – výše uvedené video jistě všichni znáte. Dnešní notebooky již delší dobu nemají paralelní, ani sériové porty a mnohdy ani konektory PS/2, a stolní počítače tento trend kopírují. Chtěl jsem loni u zákazníka přesunout hardwarový klíč ze stanice na server a až na místě jsem zjistil, že ho jaksi není kam zapojit, neb na serveru chyběl pararelní port.

Co mě ale opravdu vytáčí, je USB Attention na většině zařízení doprovázené texty „Nepřipojujte zařízení k počítači USB kabelem dokud Vás k tomu software během instalace nevyzve“. Podporu plug and play jsem si představoval trochu jinak a instalační programy opravdu nestraší zbytečně, takže i já raději pokorně dávám CD do počítače, než cokoliv připojím a HP raději k tiskárnám přestal USB kabel dodávat vůbec – navíc konkrétně u HP se mi osvědčilo kupovat drahé a kvalitní kabely, protože s levnými nestíněnými za 25 Kč jsou pořád problémy. A vůbec s HP tiskárnami jsou ohledně USB občas komplikace – pravidelně se mi u jednoho zákazníkova počítače objevuje jako Neznáme zařízení.

Také byl zajímavý zážitek, kdy se nám nedařilo k počítači připojit nějaký dentální rentgen přes USB, neboť si po připojení stále načítal drivery k nějakému DVB-T tuneru, který v počítači vůbec nebyl. Zadařilo se, až když jsme vymysleli správný postup hraničící až s magií.

Původním záměrem bylo vystihnout problémy s prvotním připojením zařízení k USB, kdy bez potřebných driverů zařízení nepracuje a pokud zařízení připojíte před instalací driverů, tak může být docela oříšek zařízení na počítači vůbec rozchodit.. ale nakonec snad raději díky za USB, mohlo by to být mnohem horší.

Prochaine | 15:47 | Hardware | Komentáře