Čtvrtek, 15. listopadu 2007

iPod touch – upgrade a downgrade



V pondělí vyšel nový firmware (1.1.2) pro iPod touch (a iPhone), který sice nepřináší žádné extra novinky, ale přesto jsem se jej rozhodl nainstalovat a použít. Zkontroloval jsem si, zda je kompatibilní s provedeným jailbreakem tak, abych na něm mohl i nadále používat doinstalované aplikace a zadal jsem Update. Trvalo to déle, než jsem čekal, však se také celý firmware stahuje z internetu a má asi 160 MB.

Po instalaci jsem zjistil, že se všechny doinstalované aplikace ztratily a jailbreak již provést nelze. Začal jsem tedy googlit a našel jsem, že před aplikací firmware 1.1.2 je přes AppSnapp nutno doinstalovat utilitu OktoPrep a pak už je to prý hračka. Jenomže downgrade se nezdál být tak jednoduchý, jako upgrade. V první řadě mi chvilku trvalo, než jsem našel původní firmware (1.1.1) a pak jsem si lámal hlavu s tím, jak jej iTunes vnutit – měl svou hlavu a stále se snažil chytře stahovat z internetu ten nejnovější – naštěstí stačilo přidržet shift a pak kliknout na Restore – kdybych tak víc četl návody a méně zkoušel všechno možné. Mimochodem podobným způsobem (shift a klik na Update) bylo možné vyvolat upgrade firmware ještě před oficiálním vydáním – to jsou věci..

Úspěšně se provedlo obnovení původního firmware, opět jailbreak a instalace OktoPrep. Kupodivu se i po smazání celého iPodu hned iTunes nabídl obnovit původní nastavení, oblíbené položky i záznamy v kontaktech. Následně proveden již druhý upgrade firmware a jailbreak toho nového (tentokrát již nikoliv přes Safari, ale jakousi aplikaci v Javě… přiznám se, že už jsem začínal mít trochu strach, hlavně v okamžiku, kdy se objevilo reading flash image).

A výsledek? Kupodivu se to povedlo! Na hlavním panelu se opět objevila ikonka aplikace Installer, přes kterou jsem nainstaloval utility BSD Subsystem a OpenSSH. Následně už stačilo připojení přes WinSCP a vrátit zpět aplikace, které jsem tam měl nahrané před touto taškařicí.

Nový firmware ve zkratce – nové jazyky, čeština stále není, kalendář umožňuje přidávat události (což původně řešil drobný hack) a iTunes zobrazuje stav baterie.

  • Nefungující odkazy byly odstraněny

Pokud vezmu úvahu, že na podobné kousky se nevztahuje záruka, tak jsem docela střelec…

Prochaine | 03:36 | Apple | Komentáře