Úterý, 27. března 2007

Přechod na WordPress (2)



Bloxxy mi vlastně přestal vyhovovat již dávno, ale stále chyběla vůle blogovací systém změnit. Za 3 roky jsem napsal kolem 620 spotů a bylo hodně problematické se ke starším příspěvkům vracet – najít starý příspěvek, promazávat u nich komentáře, rozdělovat články do kategorií – to vše bylo v Bloxxy komplikované (nikoliv nemožné). Jako programátor jsem si samozřejmě mohl Bloxxy upravit, ale sám o sobě už byl hodně poslepován, takže tato varianta byla vyloučena. Určitou možností by bylo vytvoření vlastního blogovacího systému, ale opravdu nerad bych se zabýval něčím, co už bylo dávno vytvořeno – šlo vlastně tedy jen o výběr nejvhodnějšího systému.

A největším problémem v poslední době byl komentářový spam. Ten jsem sice vždycky nějak na čas vyřešil, ale pořád to tu byla hrozba co když mě spam zavalí úplně. Rozhodně jsem nechtěl komentáře rušit úplně, neboť se domnívám, že čtenáři a jejich názory jsou velmi důležití. Naštěstí má WordPress spam vyřešen přes plugin Akismet.

Vzhled

A (pro čtenáře) nejpodstatnější věcí je obvykle design, neboť na změny si každý těžko zvyká. Mým cílem nebylo ohromit novým vzhledem, ale pokud možno zachovat jednoduchý oranžový, na který byl u mě každý zvyklý. Nutno dodat, že to byla asi ta nejnáročnější část, když jsem se snažil defaultní WordPressový layout předělat do tohoto stavu – jak se mi to povedlo musíte posoudit sami.

RSS a staré odkazy

Posledním důležitým úkolem bylo zajisti aby odkazy našli stránku se správným článkem, to má na starost PHP skript, který se vykonává, pokud není možné najít požadovanou stránku (chyba 404). Stejný postup je u RSS, neboť se změnilo původní umístění. Navíc se posílá hlavička s chybou 301 (Moved Permanently) – snad to vyhledávače překousnou a bude možné časem toto řešení odstranit.

Prochaine | 02:39 | Blog, WordPress | Komentáře