Středa, 18. července 2007

Vratné lahve ke stažení



Loni vydalo Ministerstvo kultury nepopulární vyhlášku, díky které se vybírá tzv. autorský poplatek z kdejaké kraviny (paměťové karty, pevné disky, vypalovačky, videokazety a dokonce i tiskárny). Například každý pevný disk je díky tomu dražší asi o 3% a konkrétně například z 500 GB harddisku zaplatíte skoro stovku navíc. A mimo to se ze všeho platí ještě recyklační poplatek – například u ledničky to jsou tři stovky a ne každý prodejce tento poplatek automaticky zahrnuje do ceny a někdy můžete být docela překvapení.

Ve svitu těchto nepříjemných záležitostí mě minulý týden potěšilo zjištění, že zaměstnanci Ministerstva kultury patrně začali, asi jako protislužbu za autorské poplatky, do internetu dodávat filmové novinky a hned takovou pecku, jako je Svěrákových nový filmový hit Vratné lahve – jak jinak by se mohl na internetu objevit film v DVD kvalitě, kde se objevuje text „Pouze pro vnitřní potřebu MK ČR. Nekopírovat.“?


Tento obrázek jsem našel na internetu.

  • Vyhláška 488/2006 Sb. (Vyhláška, kterou se stanoví typy přístrojů k zhotovování rozmnoženin, typy nenahraných nosičů záznamů a výše paušálních odměn)

U nás už to sice viděl každý, ale na Slovensku je premiéra až zítra.

Prochaine | 01:55 | Filmy a seriály, Internet | Komentáře