Úterý, 14. dubna 2009

Sporttester Suunto t3c



Loni v červenci jsem si udělal radost a nechal jsem si z USA poslat hodinky Suunto t3c, což nejsou hodinky ledajaké, ale jedná se o tréninkový měřič tepové frekvence (také se tomu říká sporttester, i když to slovo nemám zrovna moc v lásce). Začínal jsem v té době chodit běhat a říkal jsem si, že by bylo fajn vědět o srdíčku víc než jen jestli tluče či nikoliv. A pokud začnete číst nějaké články o běhání, tak zjistíte, že o tepové frekvenci (TF) se píše v každé druhé větě.

Proč zrovna Suunto? Přiznám se, že dnes už si nevzpomenu. V ČR jsou z 99% in hodinky Polar a pár nadšenců používá Garmin (například triatlonisté hlavně kvůli GPS) a snad ještě Sigma (mám od nich cyclocomputer). Opravdu nevím, kde jsem na ně natrefil, ale přišli mi levné (na to, že to chci jen zkusit) a s řadou příjemných funkcí a hlavně s možností bezdrátového propojení s dalším příslušenstvím. Suunto je sice finská značka, ale na eBay najdete jejich hodinek požehnaně a za směšné ceny!

Příslušenstvím je v první řadě hrudní pás (tzv. comfort belt – v ceně), případně hrudní pás s paměti (memory belt) pro případ vodních sportů, neboť přenos dat z pásu do hodinek pod vodou nefunguje. Dále pak GPS (GPS POD) (podle všeho jen k určení rychlosti a vzdálenosti, nikoliv pro uložení trasy), měřič uběhnuté vzdálenosti (Foot POD), měříc na silniční kolo (Road Bike POD), na horské kolo (MTB POD), měřič kandence šlapání (Candence POD) nebo třeba USB na připojení k PC (PC POD). Hrudní pásy s hodinkami komunikují přes „ANT“ a pokud se nemýlím, tak Garmin používá stejnou technologii – propojení mého hrudního pásu s Garmin Coloradu se nám sice nepodařilo, ale v dokumentaci jsem se dočetl, že spárování je možné jen po vyjmutí a znovu-založení baterie, což už jsme nezkoušeli.

Co umí? Ukazovat datum a čas. S hrudním pásem pak ukazovat TP (absolutní hodnota nebo v % maximální TP), stopky, mezičasy, průměrnou TP, spotřebované kalorie, tréninkový efekt, čas strávený pod daným limitem, v něm a nad ním, případně akusticky hlídat limit a ještě podporují intervalový trénink. Dále umí procházet podrobné informace z posledních 15ti tréninků a statistické informace za tento týden, předchozí týden a posledních 6 měsíců. Data si můžete ručně uložit do Suunto Training Manager Lite (program pro PC), ale pokud použijete PC POD, tak všechna data přetaháte do počítače stisknutím jednoho tlačítka. Bohužel, opravdu neumí zaznamenat a uložit průběh TF v čase, což byl jeden z důvodů, proč jsem před pár dny provedl upgrade – ale o tom až v jednom z příštích článků.

Hodinky jsou personalizované, takže se přizpůsobují konkrétnímu uživateli. Nastavíte pohlaví, věk (datum narození), výšku, váhu a dále hodinky vše počítají přímo pro vás. Také je vhodné nastavit tzv. Activity Classs (AC), což je číslo 1–10 určující jak na tom se sportem jste (kolik hodin týdně se sportu věnujete) a hodinky pak AC hlídají za vás (jednou týdně mohou doporučit AC zvýšit či snížit, ale už nikoliv podlé délky tréninků, ale podle celkové zátěže, kterou si dopřáváte). A nejdůležitější je pak asi tréninkový efekt (TE), který říká, jak moc náročný daný trénink byl – jednoduše řečeno by se dal charakterizovat podle toho, kolik minut jste strávili v jaké TF, ale zas tak jednoduché to není. Aktuální TE ukazuje během tréninku a vidíte také, za jak dlouho při dané zátěži dosáhnete dalšího stupně (případně daného stupně, který si zvolíte). Ve skutečnosti se jedná jen o přepočet tzv. EPOC do jednoduchého čísla 1–5 dle aktuálního AC.

EPOC je Excess Post-exercise Oxygen Consumption, neboli nadměrná spotřeba kyslíku po cvičení, a je to numerická hodnota kyslíkového deficitu popisující akumulaci únavy, která je použita pro přesné vyhodnocení tréninkové zátěže každého tréninku.

V době nákupu byl kurz dolaru stále kolem 15 Kč, takže mě tento nákup z eBay v hodnotě $135 vyšel na příjemných 2100 Kč, dnes by to bylo o pár stovek více. U nás stojí minimálně kolem 3500 Kč. Za 2000 Kč se jedná o naprosto špičkové hodinky pro amatérské sportovce, které můžete doplnit potřebný příslušenstvím. A myslím, že ani za 3500 Kč se nejedná o špatnou koupi. Jen počítejte s tím, že minimálně PC POD se hodí – je škoda nechat staré záznamy přepsat novými a přepisovat ručně vás bavit určitě nebude. Z dalšího jsem osobně nepotřeboval nic, ale je to hlavně proto, že třeba na kolo nebo do hor bez GPS nevyrážím a ta mi většinu funkcí supluje.

V dalším pokračování se podíváme na Suunto Training Manager Lite, což je software právě pro správa dat stažených z hodinek Suunto t3 nebo Suunto t4. A následovat bude povídání o vybavenějších Suunto t6c, které již přes týden používám.

Prochaine | 00:17 | Sport | Komentáře