Úterý, 29. července 2008

Vybírám nový telefon



Dozrál čas. Sony Ericsson K750i už nosím v kapse přes dva roky a rozhlížím se po dalším telefonu. Když jsem (ten předchozí – současný) vybíral, nevěděl jsem, k čemu je dobré mít po ruce foťák, blesk použitelný jako baterku nebo k čemu proboha Javu v mobilu? Dnes už to vidím jinak a krom toho bych uvítal ještě nějaké další drobnosti – rozhodně wifi, alternativně GPS, nějaká rychlá data, velký displej, pohodlné prohlížení internetu (nejlépe Opera Mini nebo Safari – seznámili jsme se zkrze iPod touch) a také použitelnou klávesnici pro psaní textových zpráv a mailů.

Z požadavků vzešla tato trojice: BlackBerry 9000, Nokia E71, iPhone 3G.

BlackBerry 9000

Technologie BlackBerry se mi moc líbí, ale obávám se, že pro jednotlivce je to nepříliš použitelné, krom toho jsem si nezvykl na Exchange a všechny maily mám pěkně na Gmailu. V ČR poměrně drahé (služby) a když se kamarád ptal ve Vodafonu, tak mu řekli, že minimálně od 50 SIM karet. Mám pocit, že u T-Mobile jsou v tomhle ohledu vstřícnější. Ony například i datové přenosy u Vodafone jsou spíš k smíchu nebo možná k pláči, než k nějakému vážnějšímu použití. Ještě že máme tu slavnou přenositelnost čísla. A používat jej bez služby BlackBerry je zas naprd. Navíc se ještě neprodává.

Nokia E71

Tento kousek se už na rozdíl od BlackBerry 9000 prodává – zatím asi 3 týdny. Bohužel nevím o nikom, kdo by jej používal a recenzi na MobilMánii (viz Nokia E71: kancelář už nikdy jinak (megatest)) tak neuvěřitelně odbyli, až mi z toho bylo smutno. Navíc ho neprodávají u Vodafone, takže bych nevyužil dotovanou slevu. No budu si ho muset někde osahat.

iPhone 3G

Zatím horký kandidát. Je šance, že se bude prodávat u Vodafone a je jasné, že k němu bude nějaký datový tarif za rozumnou cenu – snad, jinak je to opět na dvě věci. Dokonce je prý šance, že by se k prodeji dostal již 22. srpna – ale osobně tomu moc nevěřím. Vzhledem k očekávané ceně nemá smysl si jej vozit z ciziny – navíc je všude nehorázně drahý (eBay kolem 13.500 Kč). Vzhledově se mi líbí, má pohodlné psaní textu, snad nejlepší prohlížeč, velký displej, perfektní práce s maily, zobrazování PDF příloh. Jen nevím, jak si bude rozumět s mým bluetooth handsfree v autě.

Proč nechci MDA?

Dva roky jsem používal PDA (tehdy se systémem Windows Mobile 2003 SE) a bohužel mě to nepřesvědčilo. Nepohodlné, malá výdrž, nestabilní, nepraktické. Ano, od té doby se toho dost změnilo, ale když jen slabý soft reset dokáže smazat všechny kontakty na zákazníkově MDA Asus P525, tak to prostě pořád budu brát jen jako hračku a ne jako přístroj na vážné používání.

Přiznám se otevřeně, že tentokrát s napětím čekám na vaše názory.

Prochaine | 01:15 | Hardware | Komentáře