Středa, 24. října 2007

Domácí gigabit



Během víkendového seznamování s aplikací iTunes, která je nutná pro nahrávání hudby do mého nového přehrávače iPod touch jsem byl nakonec nucen udělat radikální věc – rezignoval jsem na (do té doby dostačující) bezdrátové připojení a ke svému notebooku (resp. k replikátoru portů) jsem přivedl kabel z routeru, nacvakal konektory a připojil se do sítě gigabitem.

Na stejné rychlosti běží i server a počítám, že ještě pořídím síťové úložiště (NAS) od Synology. Tři zákazníci jej již využívají a další dva kamarádi se po něm teď shání. Levný Netgear SC101T, který jsem měl možnost vyzkoušet, mi přes práh nesmí – ještě rád jsem se ho (pod nákupní cenou) zbavil na Aukru.

Původně jsem sice uvažoval nad tím, že postarší bezdrátovou síťovku v notebooku nahradím adaptérem Intel PRO/Wireless 4965AGN Mini-PCIe, ale právě kvůli N je nutné mít v notebooku speciální anténu a tu bohužel nemám. Dalším nápadem byl nákup nového notebooku (samozřejmě značky Dell), ale i to jsem prozatím odložil s tím, že to zas tak úplně nehoří.

Pro jistotu mám již připraven 3Com® Gigabit Switch 8 (3CGSU08) – což je jeden z prvních gigabitových switchů, které se dají pořídit za rozumné peníze a navíc od 3Com. Myslím, že v současné době není důvod nepostavit si i malou domácí síť tak, aby chodila hodně rychle.

A abych vysvětlil poznámku o iTunes – všechny MP3 mám totiž na serveru a když si je chci nahrát do iTunes (a následně do iPodu), je nutné je otagovat tj. každou písničku pojmenovat, označit autora, napsat jméno alba, přidat obrázek bukletu (jak se tomu říká česky?), označit žánr, očíslovat každou skladbu – nebudu Vás napínat, ale připravit první album mi trvalo dvě hodiny (z toho jsem pravda přes hodinu zkoumal, proč se mi hudba v iPodu přehrává v jiném pořadí, než jak jsem si očísloval).

Prochaine | 01:19 | Hardware | Komentáře