Pondělí, 27. srpna 2007

Externí úložiště Netgear SC101T



Potřeboval jsem pro zákazníka pořídit levné síťové úložiště a přestože jsem měl skvělé zkušenosti s výrobky Synology, zvolil jsem z finančních důvodů podobné řešení od Netgear, konkrétně Storage Central Turbo (označení SC101T) – krabička pro dva SATA disky, s možností RAID 1, připojená přes gigabitový ethernet do sítě a s cenou pod 4000 Kč bez DPH.

Bohužel první překvapení nastalo, když jsem zjistil, že zařízení nemá žádné webové rozhraní. Nejprve jsem myslel, že systém se na prázdné disky nahraje pomocí dodávané utility, ale ta slouží jen k rozdělení diskového prostoru, nastavení hesla a připojení disků k počítači. Na každém počítači, se kterým se k tomuto zařízení chcete připojit, musíte tuto utilitu nainstalovat a disky připojit. Na můj notebook a jeden server se aplikaci nainstalovat nepodařilo, na další Windows Server 2003 se aplikace nainstalovala, ale disk se připojit nepodařilo a obávám se, že ani neexistuje možnost k serveru tento lokální disk připojit a pracovat s ním po síti přes sdílení. A vůbec jsem nepochopil, proč při zapojení 2 disků zabere hned 4 IP adresy. O možnostech připojení z jiných systémů, než Windows ani nemluvím.

Netgear SC101T sice hrdě hlásí, že se jedná o SAN (Storage Area Network), ale rozhodně jej nedoporučuji ani pro domácí použití. Konkurenční Synology funguje tak, že do skupiny nebo domény přidá počítač, na kterém jsou složky do kterých podle práv můžete rovnou zapisovat a přistupovat k nim například pomocí adresy //zařízení/adre­sář. Žádná utilita, žádné připojování, přístupné za všech systémů (alternativně přes FTP)…

Nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci. Místo toho asi pořídím externí Western Digital s LAN, není to sice moc koncepční řešení, ale určitě nejlevnější.

Prochaine | 15:53 | Hardware | Komentáře