Pátek, 24. října 2014

Nefungující vypínatelná zásuvka Belkin WeMo



U zákazníka jsem se jedno celé odpoledne trápil s nefungující vypínatelnou zásuvkou Belkin WeMo. Ukázala všechny WiFi sítě v okolí, ale nedovolila se do žádné přihlásit (WPA2, WPA, WEP, bez zabezpečení). Vzdal jsem to a pořídil zákazníkovi levnější Ubiquiti Networks mPower mFi. S tou se odehrávalo naprosto to samé. Dalo se připojit k zásuvce, ale ta se nedokázala připojit do žádné sítě. Nutno podotknout, že jsem vše testoval proti AP Mikrotik a žádné jiné jsem neměl na test k dispozici.

wemo-belkin mfi_mpowermini_eu

Druhé odpoledne a bez výsledku. Vzal jsem si tedy opět vypínatelné zásuvky domů a ještě než začal laborovat, napsal mi Juraj Goga, ať zkusím vypnout 802.11n (a nechám jen B/G). Překvapivě to pomohlo. Po delším laborováním jsem zjistil, že není problem v 802.11n, ale v šířce pásma, kterou mám všude nastavenou – 20/40MHz HT se s těmito zařízeními prostě nesnese. Stačí nastavit 20MHz a vše šlape i na N-kové síti.

mikrotik-ap

Dejte si na to pozor a ušetřete čas a peníze!

A doporučení?

Pokud chcete něco jednoduchého (a méně bezpečného), berte Belkin – navíc se mi líbí podpora IFTTT nebo funkce Away Mode (pozná když odcházíte z domova nebo se naopak domů blížíte). Pokud máte více zařízení, chcete měřit elektrický výkon zařízení nebo prostě jen vyžadujete vyšší bezpečnost tak možná bude lepší systém mFi, ale počítejte s tím, že služba mFi Cloud už je přes rok uzavřená pro nové registrace, takže pro plnou funkčnost bude nutné bud provozovat mFi Controller (na nějakém serveru) nebo ovládat každou zásuvku přes její webové rozhraní.

Prochaine | 23:27 | Hardware | Komentáře