Pondělí, 28. května 2007

Česká pošta – velké zklamání (2)



Na eBay jsem 21. dubna vyhrál aukci na fotoaparát Sony DSC-V3 (psal jsem o něm zde: Nový fotoaparát).

Prodejce jej 24. dubna odeslal do mé poštovní schránky u Zásilkové službySan Francisco, bohužel poslal na poštu manželku, která si zapomněla vzít účtenku s tracking number a také si nějak zapomněl vyzvedávat emailovou schránku, kterou měl na eBay uvedenou.

Zásilka do schránky nakonec v pořádku dorazila 1. května a 4. května odcházela na mou adresu do ČR. Po deseti dnech jsem začal chodit na poštu a ptát se, zda mi tam nedorazil balíček ze zahraničí. Asi mě na poště nebudou mít rádi, ale chodil jsem tam obden. A obden mi říkali, že tam pro mě nic nemají. Tracking number sice mám, ale web stále ukazuje, že zásilka byla odeslána a nic víc.

Až 18. května se mi ve schránce objevil lísteček, že mám na poště obyčejnou zásilku větších rozměrů – byl pátek večer a na poště přes víkend otevřeno nemají. Do úterka jsem byl v Itálii, takže ve středu ráno jsem na poštu zašel – zásilka ze zahraničí to byla, ale něco úplně jiného, než jsem čekal.

Mezitím se opět obden chodím ptát, zda na poštu něco nedorazilo. A stále nic. Minulý pátek trávím v Reichu a ještě cestou volám na Celní úřad (na celní poštu), zda tam již náhodou zásilka nebyla – odpovědí je, že nikoliv. Po večerním návratu do Prahy opět lísteček, že mám na poště obyčejnou zásilku, která tam na mě čeká od 14. května a jestli si jí do 29. května nevyzvednu, tak jí snad pošlou zpět. A pondělí ráno jsem opět na poště – nejdříve se mi snaží pošťák namluvit, že jsem si zásilku již před týdnem vyzvedl, ale nakonec jí skutečně nalézá.

V první řadě mě dostává systém České pošty, kdy musíte dopředu vědět, zda čekáte balíček, obálku, doporučený dopis, dobírku či obyčejnou zásilku, navíc zda je z Čech nebo ze zahraniční a případně zda nepodléhá placení cla. A nejvíce systém, kdy se obyčejné zásilky nezapisují do počítače, ale jen ručně do tlustého sešitu, do kterého si pak jen poznamenají, že zásilku předali – navíc se ani nic nepodepisuje, vždyť jde jen o obyčejnou zásilku.

Pro příště již nepoužiji službu USPS Priority Mail International, ale připlatím si za expresní leteckou poštou USPS Express Mail International (EMI). Chtěl jsem to udělat i tentokrát, ale neměl jsem deponovaný dostatečný kredit 🙁 .

To, že mi pošta nevozí větší zásilky domů mě už ani moc nepřekvapuje. Před rokem jsem si na svou pošťačku stěžoval a od té doby vše, co se běžný pošty a doporučených dopisů týče, klape! Ale s balíky a obálkami větších rozměrů je stále problém a asi je na čase začít si stěžovat na na Balíkovou dodejku, protože nejsou schopni pochopit, že když je dům zamčený, tak stačí zazvonit! Trochu mě překvapuje, že jsem nedostal první oznámení o příchozí zásilce – ale je fakt, že má pošťačka měla dovolenou a ta náhradní to asi hodila bůhví kam.

Související články

Prochaine | 10:27 | Služby | Komentáře