Středa, 22. února 2006

Nová GPS hračka



Dosud jsem měl dvě GPS zařízení:

  • Garmin Legend – turistická mapová GPS
    zakoupená přes Amazon v létě 2003 (za $162 – asi 4000 Kč)
  • Navilock GPS PDA Receiver NL-208P – kabelová GPS k PDA
    zakoupená na Cybex v létě 2005 (za asi 1500 Kč) (viz GPS k PDA – Nové řešení (3))

Minulý týden jsem si však konečně pořídil Bluetooth GPS, což je řešení, kterému jsem se od začátku vyhýbal (- nutnost dobíjet při dlouhých cestách ve vozidle dvě zařízení současně). Ale protože jsem na minulý víkend plánoval cestu vlakem napříč republikou, rozhodl jsem se vyzkoušet výhody a nevýhody takového řešení.

Jedná se o BlueTooth GPS i-Tec (pod označením BT-308 nabízí tento hardware hned několik výrobců) za velice příjemnou cenu 2300 Kč (bez DPH), kde v ceně získáváte GPS, dobíjecí adaptér na 230 V, dobíjecí adaptér do auta a navíc externí anténu s 5 m kablíkem.

Schopný autoelektrikář vám zařízení schová někde uvintř vozu, zajistí nepretržité napájení a anténu vyvede někam k oknu a pak jen stačí kdykoliv zapnout PDA. Krásná představa.

i-Tec Bluetooth GPS nabízí navigaci v reálném čase na Vašem PDA, notebooku, atd. Vestavěná baterie umožňuje nepřetržitý 12-hodinový provoz. BluetoothGPS má zanedbatelnou spotřebu a vynikající výkon přijímače. Spolupráce s Bluetooth zařízením podporujícím Serial Port Profil (SPP). Rozměry: 84mm 47mm 27mm. Kanály 12. Režim 2D /3D. Doba načtení pozice Cold/Warm/Hot Start – 45/38/8 s. Perioda záznamů od 0.1 s. Konektor pro externí anténu RF MCX FEMALE. Standard pro záznam: standard NMEA-0183 na 57600 b/s. 3× LED Diody, signalizace stavu zařízení (Bluetooth, GPS, baterie). Interní baterie Li-ion, až 12 hodin činnosti, až 500 nabíjecích cyklů. Pracovní teplota –20 C +70 C. Teplota pro nabíjení 0 C +40 C. Skladovací teplota –30 C +80 C. Vlhkost do 95%. Standard Bluetooth Class 2. Dosah do 10m. Využitelné COM porty v NB COM1 až COM9. Součástí balení je autoadaptér, AC adaptér a externí anténa.

Výhody jsou jasné, zařízení dle použít jak k PDA, SmartPhone nebo k notebooku. Navíc není nutné napájení ani PDA ani GPS, takže do vlaku, autobusu nebo i na peší tůru. GPS vydrží až 12 hodin, u PDA odhaduji, že 4 hodiny jsou maximum. Nevýhodou je integrovaná baterie, bez možnosti výměny.

Problémy

S PDA pracuje GPS naprosto bez problému. Připojení a spárování bylo otázkou minutky a pak jen správné nastavení COM portů pro komunikaci.

Větším problémem se ukázalo připojení GPS k notebooku. V počítači se GPS jeví jako neznámé zařízení, které nenabízí žádnou službu, se kterou by se dalo komunikovat.

A bohužel jsem s tímto problémem zatím nepohnul. Pokud někdo víte, tak si rád nechám poradit.

Mimochodem – moje turistická GPS Garmin Legend už byla 2× v USA a nyní se nachází na ostrově Mauricius. Jenom já sedím doma.

Prochaine | 16:11 | Nezařazené | Komentáře