Neděle, 28. listopadu 2004

Notebook po třech letech



Jak jsem zmínil ve spotu Prodávám notebook, chystám si před koncem roku pořídit nový pracovní notebook a zároveň se po třech letech zbavit svého stávajícího. (pracovní – ve smyslu hlavní pracovní nástroj – ačkoliv obvykle pracuji doma, zvykl jsem si na možnost přenášet počítač na různá místa dle případné potřeby.)

Současný Dell Latitude C810 byl svého času (alespoň v mé konfiguraci) špičkovým strojem, který neměl žádnou konkurenci – málokterý notebook měl v té době 15“ display s rozlišením 1600×1200 pixelů, málokterý měl DVD/CDRW Combo drive a žádný jiný výrobce vám ani dnes nenabídne 3-letou záruku s opravou do druhého pracovního dne (tzv. NBD)! Pokud s počítačem skutečně pracujete, nemůžete si dovolit mít ho třeba měsíc v opravě.

Kvalita něco stojí, ale musím přiznat, že mi tehdy přišlo 89.990 Kč jako celkem solidní cena. Bral jsem to jako investici, o které jsem věřil, že mi 3 roky skutečně vydrží bez nějakého výrazného upgradu. Jediné, co jsem si později přikupoval byl druhý paměťový modul s 256 MB, čímž došlo k rozšíření na celkových 512 MB.

Dalším potěšením bylo, že po tři roky jsem nemusel nainstalované Windows 2000 ani jednou přeinstalovávat. Nechápu, že někteří musí o generaci novější systém instalovat každého půl roku, jak píše třeba Radek Hulán ve spotu Reinstalace je Vaše spása, řekl Bill…. Pravdou však je, že systém je už hodně pomalý, pro vypínání používám výhradně hibernaci (režim spánku) a pokud musím skutečně provést restart, trvá to několik minut. Při běžné práci zabírá systém kolem 430 MB, což je trošku moc.

Již dávno jsem chtěl systém přeinstalovat. Nejdříve nebyl čas, protože jsem si na instalaci chtěl vyhradit alespoň tři nebo čtyři dny. Později jsem začal uvažovat nad rychlejším diskem, který by nahradil 2,5“ 30 GB disk se 4.200 otáčkami (Hitachi DK23EA-30). Ideálně Hitachi Travelstar 7K60 se 7.200 otáčkami.

Před pár dny začalo být jasno. Nový systém s novým notebookem. Vyčkal jsem, až bude mít Dell speciální akci, zároveň bylo potřeba najít kupce na stávající počítač, který by přislíbil odkoupení a zároveň posečkal do prosince.

S hledáním kupce byla také spousta legrace. Někteří mi posílali maily s nabídkou 10.000 nebo 12.000 Kč.

Update 29. listopadu

Podařilo se mi za slušnou cenu sehnat 2 fungl nové baterie, které při prodeji k notebooku přidám…

Přečtěte si, jak jsem prováděl Vyběr notebooku.

Prochaine | 22:10 | Nezařazené | Komentáře