Úterý, 27. září 2011

Černošice – kompenzace jen pro někoho



Jak už jsem informoval, zastupitelstvo města Černošice před týdnem navýšilo koeficient pro výpočet daně z nemovitosti. A aby to nebyla pro starší občany velká rána, zavedlo tzv. Příspěvek na kompenzaci navýšení daně z nemovitosti. (Zatím předpokládám, že to bylo zavedeno – zápis ze zastupitelstva zatím není zveřejněn.)

Tento příspěvek na kompenzaci je nastaven tak, že na něj dosáhne pouze minimum občanů.

  1. Pouze pro fyzické občany, kteří jsou výlučnými majiteli obytného domu v Černošicích (tj. nikoliv bytů či jiných pozemků a nikoliv spoluvlastníci).
  2. Musí být současně buď starší 65ti let a bydlet osamoceně, nebo s další osobou starší 65ti let, musí být příjemci starobního důchodu (jeden či oba) či musí pobírat sociální dávky (mají to tam dost podrobně rozepsané) či musí být v určité sociální situaci jejíž zvážení je na sociální komisi města.
  3. Musí splnit další podmínky:
    1. nemají další příjem krom důchodu
    2. nejsou vlastníky ani spoluvlastníky další nemovitosti (v ČR ani v zahraničí)
    3. neumožňují úplatné užívání obytného domu nebo části další osobě
    4. v obytném domě nebydlí žádná další osoba
    5. osoba není osvobozena od daně z nemovitosti
    6. osoba je trvale hlášena v Černošicích
    7. musí zaplatit daň z nemovitosti v příslušném roce, aby mohla dostat kompenzaci

Podmínky a) až f) se plní čestným prohlášením (což nechápu, když většinu z toho lze současně zjistit z úředních záznamů). Rozhodně ale nechápu, jakou souvislost má kompenzace na fakt zda dotyčný má či nemá trvalé bydliště v Černošicích?

Prochaine | 13:59 | Černošice | Komentáře