Pátek, 4. září 2009

Určení polohy v Safari pro iPhone



Když už má iPhone GPS a spousta aplikací umí s touto polohou pracovat, napadlo mě, zda je možné informaci o poloze předávat i webovým aplikacím zobrazeným na iPhone (iPod touch) v prohlížeči Safari. Možné to samozřejmě je a tak jsem hned pro iPhone vytvořil drobnou webovou aplikaci, která tuto vlastnost umí využít.

Pokud jsem to dobře pochopil, nejedná se jen o nějakou „nedokumentovanou“ funkci, ale přímo Geolocation API Specification od W3C, takže předpokládám, že to umí i další mobilní zařízení a nejenom iPhone.

Příklad ze kterého jsem vycházel najdete v článku GPS Geolocation in Safari on iPhone OS 3.0 a vězte, že můžete pracovat nejenom se souřadnicemi, ale i s nadmořskou výškou, přesností GPS, rychlostí a směru jízdy. Napadají mě spousty možných realizací – jedete po dálnici a telefon vám ukáže za jak dlouho budete u nejbližší čerpací stanice dané značky nebo konkrétního řetězce rychlého občerstvení apod. Abyste se nemuseli bát zneužití, tak se prohlížeč vždy ptá, zda může webové aplikaci informace o poloze poslat.

Protože ještě stále provozuji Seznam čerpacích stanic LPG v ČR, kde je přes 700 záznamů s polohou, vytvořil jsem drobný skript, který na požádání zobrazí seznam 10 nejbližších čerpacích stanic. Vzdálenost je samozřejmě počítána vzdušnou čarou. Jednoduché a praktické. Krom vzdálenosti zobrazí a aktuální cenu, pokud jí databáze zná. Můžete si to vyzkoušet na stránce Nejbližší čerpací stanice LPG buď přímo na iPhone nebo na jakémkoliv prohlížeči, který umí polohu předávat.

Krom Safari pro iPhone umí svou polohu předávat také Firefox 3.5. Více informací najdete na stránce Geolokace ve Firefoxu. Je to docela užitečné pro testování aplikací, které jsou určené pro mobilní zařízení.

Prochaine | 17:40 | Apple, Auta | Komentáře