Pondělí, 18. srpna 2008

V Hong Kongu nevěří na DPH



Článek je sice v sekci Nákupy v USA, ale společného s ním má jen to, že se týká nákupu na eBay.com a za dolary. Přesto si dovolím ho sem umístit. Původně to měl být jeden článek, ale nakonec jsem jej rozdělil na dva – takže to berte jako pokračování spotu Vysílačky.

V článku Návštěva celního úřadu (3) jsem si postěžoval, že všechny balíky, které chodí z adresy Zásilkové služby (1260 Pennsylvania Ave., San Francisco, CA 94107, USA) jsou na celní poště rozbalovány a kontrolovány – není to pravda. Podle mých posledních zkušeností jsou rozbalovány všechny zásilky z USA. Minulý týden mi přišla základní deska koupená přes eBay a zaslaná prodávajícím přímo do ČR a ani ta neunikla důkladné prohlídce, prodávající však nic nedeklaroval, nepřibalil ani fakturu a prošlo to „bez cla“.

Zábavnější je to s balíky z druhého konce světa – pokud potřebujete nějaké počítačové drobnosti, či nějakou další elektroniku pochybné kvality, ovšem s neuvěřitelným poměrem „cena/výkon“, doporučuji Hong Kong. Odtud zatím zásilky chodí bez problému přímo na poštu, netrvá to ani 10 dní (poslední šla 5 pracovních dní) a hlavně – nevěřil jsem, když mi kamarád vyprávěl, že mu všechno deklarují jako hračku za dvacet dolarů a teď se schválně podívejte na mé dvě dnešní zásilky – v každé vysílačka, skutečná hodnota asi $85 s poštovným:

Něco takového by žádný Američan na eBay neudělal.

Kdo by poznal, že třeba taková malá kovová krychlička je gyro do RC vrtulníku v hodnotě šesti tisíc?

Prochaine | 23:03 | Nákupy v USA | Komentáře