Středa, 11. června 2008

Výběr notebooku potřetí



Jak jsem již nakousl minulý týden (spot Dva dny práce s novým notebookem), pořídil jsem si konečně nový notebook a je na čase zmínit nějaké podrobnosti a důvod právě takového výběru.

Na doma jsem si pořídil replikátor portů Port Replicator (něco jako dokovací stanice, ale tohle je prostě jen replikátor – rozdíl je například v tom, že dokovací stanice v sobě může mít optickou jednotku, pevný disk nebo třeba grafickou kartu) a rovnou i se stojanem na monitor (Monitor Stand.)

Celé to vypadá následovně:

Bohužel mě tehdy nenapadlo to koupit přes eBay, ale objednal jsem si obé za nějakých 4200 Kč (bez DPH) z českého pobočky Dell. Na druhou stranu je to špičková věc a způsob, jak z notebooku udělat stolní počítač – v tomhle se mnou Radek Hulán nebude souhlasit, ale domnívám se, že je lepší mít jeden počítač než dva a komplikovaně udržovat společné věci na obou. Nejde totiž jen o dokumenty, ale zároveň o nastavení jednotlivých programů, prostředí, konfigurace prohlížeče, webového serveru apod. A to nemluvím o faktické nutnosti mít na většinu aplikací dvě licence – naštěstí Total Commander má licenční politiku rozumnou a stačí jedna licence pro jednu spuštěnou instanci programu v daném okamžiku.

Výběr značky a modelu

Hned vysvětlím, proč jsem začal tak zeširoka – v první řadě bylo jasné, že notebook bude Dell. Nejenom kvůli příznivé ceně, ale především pro bezkonkurenční servis (v čemž mi zrovna Radek dá rád za pravdu – viz jeho článek Opravdu luxusní servis Dellu. Musím sice přiznat, že stejný servis lze dnes již pořídit i u HP nebo Lenovo, ale u zrovna u Dellu je za lidovou cenu a mám s jejich Next Business Day jen samé dobré zkušenosti – a že jich není málo. Navíc pokud zvolím Dell, měl jsem šanci, že si nebudu muset replikátor portů a stojan pod monitor kupovat znovu. Dell dnes sice nabízí již 5 řad notebooků (Vostro, Inspiron, XPS, Latitude a Precision), bohužel jen Latitude a Precision mají dokovací konektor.

Aprávě tyto dva notebooky se současně dělají jen s diskrétní grafickou kartou typu nVidia Quadro, což není zrovna herní grafika. Na druhou stranu jsem určitě nechtěl integrovanou Intel GMA X3100 a ta Quadro asi také nebude úplně nejhorší, když mi Vista Experience Index vrací u grafiky hodnotu 4, u herní grafiky dokonce 4,6.

Existence velkého externího monitoru (24“ LCD Dell 2407WFP) připojeného přes replikátor umožňuje, abych si vybral notebook menší a především lehčí – takže od 15,4″ měrem k 14,1″ a od 3,4 kg někam k 2,3 kg. Z toho nám vyhází jediná volba a tou je Dell Latitude D630.

Parametry

  • Display LCD
    Rozměr je 14,1″ širokoúhle a rozlišení jsem vybíral dle stavu svého zraku a zkušenost s prezentací u zákazníků velí, že větší je lepší. Bohužel. Oblíbených 1920×1200 si užívám jen doma.
    → 14,1″ a 1280×800 (WXGA)
  • Procesor CPU
    Obvykle volím nejpomalejší model procesoru v nejvyšší řadě, protože se domnívám, že technologie dává víc než gigahertze.
    → Intel Mobile Core 2 Duo T9300 (2,5 GHz, 6 MB cache, 800 MHz FSB)
  • Paměť RAM
    Ceny pamětí klesly na tak směšné částky, že o velikosti RAM netřeba diskutovat. Opět provedl svůj ošklivý trik a notebook objednal s 1 GB RAM a hned po rozbalení nový notebook rozebral a instaloval 4 GB zakoupené ve velkoobchodě. Víc už notebook ani neumí.
    → 4 GB DDR2 667 MHz
  • Pevný disk HDD
    Po 3,5 roku jsem vydržel se 60 GB, takže nebylo třeba dělat výrazný upgrade. Jiný než 7200otáčkový disk jsem nechtěl a uvítal jsem „Free Fall Sensor“ (Seagate tomu ve skutečnosti říká G-Force Protection.) IBM (Lenovo) to má patrně vychytanější (jejich aplikace ukazuje i naklonění notebooku a aktuální stav hlaviček), ale pro praktické použití snad toto stačí. Uvažoval jsem i nad SSD, ale zatím je to hodně čerstvá a poměrně drahá novinka, takže raději počkám co ukáže delší zkušenost uživatelů.
    → 160 GB, 7200ot., 8MB cache (ST9160823ASG)
  • Optická jednotka
    Není co řešit. DVD vypalovačka je dnes samozřejmost a Blu-Ray podle mě nemá smysl – krom toho jí Dell pro Latitude notebooky snad ani neumí.
    → DVD/RW
  • Grafická karta
    Buď integrovanou Intel GMA X3100 nebo to co jsem volil. Opět bylo jasno. A zdá se, že nVidia Quadro není zas tak nepoužitelná.
    → nVidia Qaudro NVS 135 (256MB RAM)
  • Bezdrátové řešení WLAN
    Mám doma Netgear WNR854T, který má umět Wireless-N, tak jsem to chtěl otestovat. No zatím se tomu moc nechce, ale snad to povolí.
    → Intel Wireless WiFi Link 4965AGN
  • Bluetooth
    U předchozího notebooku jsem nad tím možná přemýšlel, ale tady nebylo co řešit. Sice nevyužiju BT každý den, ale pro stahování fotek z mobilu, pro psaní SMS, pro zálohování kontaktů, pro použití BT handsfree ve spojení se Skype, předtím také s PDA
    → Dell Wireless 360
  • Operační systém
    Přiznám se na rovinu, že o downgrade na Windows XP jsem neuvažoval ani chvilku – na druhou stranu příliš výrobců tuto vychytávku neumí – koupíte si licenci na Windows Vista a na počítači máte nainstalované Windows XP. Pro většinu uživatelů ideální. Původně jsem chtěl Windows Vista Ultimate, ale když mi Microsoft poslal jednu licenci, rozhodl jsem se koupit jen edici Business (která mi nakonec zatím docela stačí.) Horší to bylo s volbou počtu bitů – zda 32bitový nebo 64bitový systém. Nakonec (po zralé úvaze, že do notebooku stejně víc než 4 GB nedám) jsem zvolil 32bitový.
    → Windows Vista Business 32-bit CZE OEM
  • Záruka
    Prozatím 3 roky s Next Business Day, bez pojištění proti vlastnímu poškození a krádeži. Prodloužit záruku půjde vždy.
    → 3 roky NBD

Snad jsem na nic nezapomněl a probral konfiguraci to dostatečně. Snad už jen výsledná cena, která činí 26.233 Kč (bez DPH) včetně RAM zakoupené jinde (a s tím, že mi 1 GB RAM zůstal.) Objednal jsem koncem května a za týden byl počítač doma.

Nová řada

O připravované řadě notebooků Dell E6400, která by měla být uvedena během léta, jsem samozřejmě věděl, ale po srovnání parametrů jsem došel k přesvědčení, že mi asi nepřinesou nic nového a replikátor portů bych musel kupovat nový.

Co bude u E6400 nového oproti D630? Jiný vzhled, stejný materiál, Intel Centrino 2 (Intel Montevina), možnost LED podsvícení LCD, max. 8 GB DDR2 RAM až 800 MHz, UWB, GPS, možnost integrované kamery, čtečka paměťových karet, konektory pro Display Port a eSATA, bezdotyková Smart Card čtečka, menší a lehčí. Zní to zajímavě, ale přežiji to.

Potřetí proto, že se jedná o můj třetí notebook – Dell Latitude C810 → D800 → D630.

Prochaine | 01:17 | Dell, Hardware | Komentáře